Защо 5G ще промени и гейминг индустрията

Първоначалната представа за компютърни игри и играчи обикновено е голям настолен компютър и геймър в тъмна стая. С помощта на мобилните мрежи от пето поколение (5G) ще се създадат условия за пълноценна игра навсякъде, където има покритие и независимо от хардуерните възможности на даденото устройство.

5G мрежите разполагат с техническите характеристики, които да отговорят на изискванията на най-взискателните геймъри, при това не само за забавление. Тези мрежи ще са от полза и за професионалните електронни спортове. И това не е просто потенциална полза от 5G. Всъщност, производителите на оборудване, а и много оператори, полагат специфични усилия в сферата на гейминга и неговото 5G бъдеще, което вече постепенно се превръща в настояще.

Светкавична реакция

Някои от многото качества на 5G мрежите отговарят идеално на нуждите на геймърите. Най-важното е ниската латентност (времезакъснение). При 5G мрежите латентността може да падне под 10ms. Това е от голямо значение за геймърите, защото означава, че времето за реакция между командите им и виртуалния герой ще е възможно най-малко.

Резултатът ще е „хирургическа“ прецизност, която е съизмерима с игра през широколентова LAN връзка. За сравнение, при 4G мрежите латентността е над 20 ms. Ericsson дава за пример, че 20 ms е средното време за реакция на мозъка след видяно действие на монитора.

Samsung отбелязва и друга полза на 5G мрежите – поддръжката на т.нар мрежови разрези. Чрез тях операторът може да „изреже“ част от мрежата с фокус върху възможно най-ниска латентност и тя да се използва именно от геймърите, без да си пречи с други дейности като стрийминг на видео например.

Игри навсякъде

Друго важно качество на 5G мрежите е високата скорост. Тя достига над 1Gbps, което е предостатъчно за стабилна игра в мрежа, без притеснения от прекъсвания. Освен това високата скорост е перфектна и за клауд гейминг, а очакванията към него са много големи.

Клауд геймингът ще позволи на геймърите да играят любимите си игри с пълноценна графика и функции дори и да използват мобилен телефон или стар компютър. Данните ще се обработват в мощни дейта центрове, а играта (включително с Full HD или дори 4K качество) ще се стриймва в реално време до геймъра. Това практически означава възможност за пълноценни гейминг преживявания навсякъде, където има 5G мрежи.

Готова за бъдещето

Големият капацитет и множеството технологии на 5G мрежите ги правят готови и за много нови бъдещи разработки в сферата на гейминга. Сред тях са добре познатите вече виртуална и добавена реалност, за които много се говори, но все още не са разгърнали своя потенциал. 5G ще им даде още една възможност като направи високоскоростния пренос на големи обеми данни много по-лесен и достъпен.

Освен това се отваря вратата и за изцяло нови устройства. Ericsson дава за пример носими гейминг устройства. Например аксесоари, които да предават физическа обратна връзка към геймъра чрез сензори и механизми. Така играчът ще може да „усеща“ експлозиите, ударите или разликите между различните оръжия, повърхности на движение и др. Цялата тази информация ще се обработва в „облака“ и ще разчита на ниска латентност и бърза връзка.

Преобразяване на индустрията

Всички тези възможности ще мотивират създателите на игри да са още по-смели с разработките си. Те ще могат да създават игри за много по-мощен хардуер без да се притесняват как геймърите ще се насладят на максимума. Ограниченията ще са много по-малко и нуждата от съобразяване с множество различни устройства ще изчезне.

Очаква се и електронните спортове да заложат на 5G мрежите. Чрез подобрената мобилна комуникация ще могат да се правят много по-мащабни турнири дори и играчите да са на големи разстояния помежду си. Стриймингът на релевантно съдържание също ще е улеснен. Няма да се налага да се използва сложно и скъпо оборудване, а всичко ще може да се предава с по—малко разходи до повече хора. Това ще е от полза за увеличаването на популярността на електронните спортове и съответно ще привлича повече рекламодатели.

Обратно в реалността

Всичко това звучи чудесно, но кога ли ще стане реално? Вече се случва. Още през 2018 г. телекомът Telia тества заедно с Nokia и професионални геймъри как 5G ще се справи в реална обстановка и дали самите играчи ще са доволни. Тестовете минават добре и геймърите казват, че не биха се притеснявали да играят през мобилна връзка – нещо немислимо за мрежите преди 5G.

Същевременно, тези мрежи стават все повече и навлизат в постоянно увеличаващ се брой държави и градове. Инфраструктурата постепенно става масово достъпна и вече на ход е самата гейминг индустрия да се възползва от нея.