5 мита за 5G мрежите

Мобилните мрежи от пето поколение (5G) са гореща тема не само за ИТ индустрията. Както всяка нова голяма промяна, 5G привлича вниманието на всички, което води и до известни страхове и съпротива. Огромните обещания, очаквания и шум около новото поколение мобилни мрежи са посрещнати и с известно количество притеснения, които пораждат странни митове.

За хората, които са в бранша, подобни твърдения изглеждат меко казано откачени. Поради това те са склонни да ги отхвърлят с насмешка, без да обяснят на по-малко запознатите потребители. Липсата на спокойни, разумни обяснения на тези митове ги „захранва“ допълнително. Нека да разгледаме пет от най-разпространените заблуди аз 5G мрежите.

Мит: 5G разпространява коронавируса

Един от странните, но разпространени митове е, че 5G мрежите спомагат за по-бързото разпространение на Covid-19. Този мит има две разновидности. Първата е, че самият коронавирус използва радиовълните на 5G, за да пътува по въздуха. Втората е, че честотите на 5G предразполагат организма към по-лесно заразяване.

Световната здравна организация (СЗО) съобщава, че няма доказана научна връзка за тези твърдения. Биологичните вируси не могат да използват радиовълни, за да се разпространяват. Нито пък излагането на подобни честоти влияе на организма по начин, който да го прави податлив към коронавируса. Освен това СЗО дава за пример, че Covid-19 се разпространява широко и в много държави и райони, в които няма 5G мрежи.

Мит: 5G мрежите са опасни за здравето

Други притеснения са, че 5G е нова технология и съответно влиянието ѝ върху здравето на хората не е достатъчно проучено. За подкрепа на рисковете на 5G се изтъкват стари данни и експерименти с влиянието на микровълни върху биологични клетки.

Обширен доклад на Deloitte показва, че няма допълнителен риск за здравето, който да е породен от тези мобилни мрежи. Те покриват всички изисквания на здравните регулатори, включително и в страни като България, където местните ограничения са доста по-строги и от средните за Европа.

Допълнителни проучвания в Германия, Финландия и Норвегия, както и на Европейската комисия също посочват, че 5G няма по-различни ефекти от останалите мобилни мрежи и технологии. Напротив, 5G дори е по-безопасен от предишни поколения мрежи, особено като се има предвид и следващият мит.

Мит: 5G мрежите използват много енергия

Според това твърдение, 5G се характеризира с висока консумация на електричество и съответно това води до по-голямо замърсяване на околната среда. Телекомът Orange отбелязва, че всъщност е обратното. 5G е първият мобилен стандарт, който е със замислена оптимизация на консумацията на енергия още от самото начало.

5G антените консумират с около 50% по-малко енергия от 4G спрямо всеки гигабайт трансферирани данни. Очакванията са, че през 2025 г., когато 5G мрежите вече са масово инсталирани и използвани, консумацията на енергия за един прехвърлен гигабайт ще спадне 10 пъти, въпреки че ще се прехвърля 10 пъти повече трафик.

Мит: 5G ще замени останалите методи за интернет достъп

Заради огромния фокус върху 5G, има притеснения, че се планира тази технология да измести всички останали интернет връзки. Действително, ако развитието на 5G се случи според очакванията, тези мобилни мрежи ще могат да са пълноценен заместител на фиксираните интернет мрежи, както и на публичните WiFi мрежи.

Това обаче не означава, че тези технологии ще бъдат изоставени. Напротив, WiFi продължава да се развива и също навлиза в нова ера. 5G няма да е единственият начин за достъп до интернет. Нуждата от WiFi, оптични и кабелни фиксирани мрежи ще остане. 5G ще намали зависимостта от тях, но целта е всички заедно да си помагат, за да осигурят максимално добра връзка за възможно най-много хора и устройства.

Мит: 5G ще се използва за следене

Заради очакваното масово навлизане на 5G навсякъде, което ще създаде възможност и за експлозивен ръст на сензори и умни устройства от Интернета на нещата (IoT), има притеснения за използването на тези технологии за мащабно следене на хората. Вярно е, че 5G неизбежно ще създаде някои нови рискове в кибериндустрията, но не в такава посока.

Регулаторите, правозащитните организации, а и много компании следят за спазването на етични стандарти. Въвеждането на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR) в Европейския съюз също ограничава използването на технологии, включително 5G, за нерегламентирано следене и събиране на данни.

5G технологията не е създадена, за да носи вреди. Напротив, тя има за цел да намали негативните последици от старите технологии и да създаде основа за навлизането на нови, по-добри разработки, които да направят живота на хората по-добър. Това включва както директни ползи така и косвени чрез многото нови възможности за бизнеса в редица индустрии.