Какво да очаквате от 5G през 2021: прогноза #2

След като 2020 година помогна да бъде утвърден 5G-стандарта и редица телекомуникационни компании разшириха мрежите си, инвестираха в 5G-разяснителни кампании и в някакъв смисъл потвърдиха своята решителност за по-бързо въвеждане на 5G-стандарта, то идва ред на крайния потребител. За да бъде той истински ползвател има необходимост не само от джаджа, която да поддържа 5G, но и от джаджа, която да е по джоба му.

ПРОГНОЗА #2: КРАЙНИЯТ ПОТРЕБИТЕЛ ЩЕ СЕ ВЪЗПОЛЗВА ОТ ДОСТЪПНИТЕ ЦЕНОВО МОБИЛНИ 5G-УСТРОЙСТВА

Съвременните мрежи на телекомите са едно, крайните устройства, за да се възползваме от тях – нещо съвсем различно. Ако помните, 2019 година беше година на ултра-премиум 5G-смартфони, които не само, че не бяха достъпни за повечето хора, но и в някакъв смисъл бяха излишна инвестиция дори за онези, които могат да си ги позволят. През 2020 нещата улегнаха в буквален и преносен смисъл, а 2021 дава начало на серия от сравнително достъпни смартфони, които тотално ще преобразят 5G-средата.

Съвсем естествено, за да се появят мобилни телефони на приемвливи за крайния потребител цени, необходимо е част от компонентите им да намалят цените си. Това вече се случва. Това, което се наблюдава на световните пазари, е трайна тенденция, която предвещава дори изключително достъпни 5G-телефони през 2021 година. Производителят на чипове Qualcomm вече интегрира 5G в портфолиото си продукти Snapdragon 600, което е изключително сериозна стъпка. Съвсем скоро се очаква и серията 400 да бъде 5G-екипирана. Подобни са тенденциите и при други производители, които позволява конкурентни цени. Така производителите на мобилни телефони имат повече възможности за избори и съответно бързо ще интегрират компонентите в свои бъдеще устройства.