Европейската 5G Обсерватория: новите 5G градове

Част III: Потенциалните 5G градове

282 – толкова са градовете в ЕС и Великобритания с готовност за 5G-развитие към края на септември 2020 г.  Значителен ръст, като се има предвид, че в края на 2017 само 18 бяха обявили плановете си да се превърнат в “5G тестови градове“ – Амстердам, Авейро, Барселона, Бари, Берлин, Еспоо, Л’Акуила, Лондон, Мадрид, Малага, Матера, Милано, Оулу, Патра, Прато, Стокхолм, Талин и Торино .

Целта е приложението на концепцията за „Умен град“ да бъде тествано в реална среда и да се оцени ползата му за вертикалните индустрии и за потребителите. Настоящата публикация изследва три града, които са си поставили за приоритет  максимално участие на местните екосистеми и жителите в развитието на 5G.

Барселона, Испания

Да бъде лидер в дигиталната трасформация е разбираемо за Барселона – от години, с подкрепата на GSMA, градът е седалището на Световния Мобилен Конгрес, което го прави Световната столица на мобилните технологии. Стратегия 5GBarcelona надхвърля концепцията „Умен град“ като цели въвеждането на тотална дигитална трансформация на услугите за гражданите. В града са изградени няколко лаборатории, в които в реално време се тестват и прилагат 5G решения.

5GBarcelona стартира инфраструктурата си с 5 базови станции, към които ще бъдат добавени още, така че към края на 2020 г. да се достигне покритие 20% от територията на града. Тестовете са фокусирани върху 8 свързани индустрии, включващи транспорт, земеделие, здравеопазване и национална сигурност.

Един от проектите в процес на разработка е „5G-свързана кола“. Свързаният 5G автомобил позволява на водача да бъде предупреден за потенциални опасности извън полето на видимост, например в пресичане на пешеходци и велосипедисти или препятствия на пътя. Чрез система от безжични станции и сензорни устройства свързаният автомобил получава сигнал, когато пешеходец пресича пешеходна пътека  и може да идентифицира велосипед, оборудван с модул за свързване. Автомобил, който е участвал в ПТП, може автоматично да уведоми свързаните 5G автомобили в района за своето положение и да предупреди останалите водачи за пътното препятствие. Очаква се тези иновации да доведат до намаляване на пътнотранспортните произшествия в Барселона.

Бристол, Англия

Като един от основните британски 5G хъбове, в партньорство с местния Университет, Бристол има за цел да покаже потенциала на 5G за формиране на бъдещето на социалното взаимодействие, забавленията, градското планиране и обществената безопасност.

През март 2018 г. Бристол получи финансиране от £5 млн. за развитие на проекта 5G Smart Tourism, който ще тества  подобрени визуални преживявания за туристи, използващи виртуална реалност при посещение на местни забележителности. През май 2020 г., Университетът в Бристол се ангажира с проекта по Дигитална Мобилност 5G Victori на ЕС, което бе първата стъпка в превръщане на Бристол в „Интерактивен град“. Университетът използва своята инфраструктура, за да конфигурира революционни 3D медийни услуги за туристите в града. При пристигането им в дадена туристическа дестинация, 5G станциите разпознават точното им местоположението, така че когато насочат камерата си към която и да е туристическа атракция, ще получат информация и видеоклипове в реално време.

Оулу, Финландия

Град Оулу е изправен пред предизвикателството да отговори на нарастващото търсене за автоматизация в обществените си услуги, в рамките на ограничените си публични инвестиции в технологично развитие. Един от основните стратегически приоритети е засилване на иновационния икономически растеж и конкурентоспособността на местната икономика. Първата стъпка за приемане на 5G технологиите за градската администрация е проектът 5G VIIMA, с подкрепата на Nokia.

Проектът изучава потенциала на развиващата се 5G технология за индустриални приложения, които осигуряват реална стойност в промишлената употреба. На практика, те приемат най-новите мрежови технологични иновации, като например видео анализи, сензорни системи, автономни устройства в областта на добавената и виртуална реалност (Augmented & Virtual Reality), и изучават как индустриалните среди могат по-добре да използват дигитални и безжични техники.

Проектът се фокусира върху постигането на минимално времезакъснение (latency) на мрежата и използване на изкуствен интелект, за да постигне по-голяма автоматизация, ниска енергийна консумация и спестяване на разходи чрез облачни (cloud) услуги.