Кои са градовете с най-бързи 5G мрежи в света?

Анализ на Ookla показва кои са градовете с най-бърз 5G мобилен интернет в света. За получената информация е използван новия iPhone 12. Според speedtest.net,  теста показва скоростите за сваляне и качване на данни с 5G телефона на Apple в градовете с най-добро покритие на мрежите от пето поколение в света.

Сеул оглавява списъка на iPhone 12 5G скорости

Според данните на Speedtest Intelligence® за устройства iPhone 12, от петнадесет града, Сеул има най-бързата средна 5G скорост, следван от Дубай и Рияд. Сеул също има значително по-бърза скорост на качване. Това не е изненада, като се има предвид, че в Южна Корея има повече от 100 хиляди 5G базови станции. Интересно е да се отбележи, че средните 5G скорости за изтегляне и качване в европейските градове са сравнително близки, което е добра новина за практическата реализация на европейския План за действие за 5G (5G Action Plan).

Анализ на операторите: Представяне на iPhone 12 в избрани градове

Мрежите и в трите града с най-бърз 5G интернет – Сеул, Дубай и Рияд – са изградени от Huawei. От всички 15 града, избрани за теста от Oоkla, Huawei* осигурява покритие на цели 11, докато Ericsson – на 3 от тях – Сидни, Ню Йорк, Сингапур, a NEC/Fujitsu – единствено на Токио.

Важно е да отбележим, че внедряването на 5G варира значително в различните страни в зависимост от предоставения спектър и конкретната честотна лента, която всеки оператор използва. Това до известна степен затруднява сравненията, тъй като тези фактори влияят пряко върху постигнатите 5G скоростите. Въпреки това, разглеждайки четири големи града, можем да видим, че представянето на операторите също варира.

От анализа на Ookla става ясно също, че не всички оператори предлагат еднаква бързина на 5G мрежите. Например в Сеул LG U+ предоставят значително по-бърза скорост за download: 625.03 Mbps от своите телеком конкуренти SK Telecom и KT, съответно с 500.31 Mbps и с 393.95 Mbps.

 

В Хонконг China Mobile HK е с най-висока скорост –  212.77 Mbps за download, следвани от csl, 3 и SmarTone. Разликата в скоростта на теглене на данни между най-бързия и най-бавния телеком е повече от двойна.

Спектърът от 3,5 GHz все още не е наличен в Холандия, но това не забави старта на търговските 5G мрежи на холандските оператори през 2020 г. Според данните на Speedtest Intelligence, в холандската столица KNP предоставят най-висока скорост от 211.80 Mbps, следвани от T-Mobile и Vodafone.  

В Мадрид първенец по 5G скорост пък е Vodafone със скорост при download от 232.51 Mbps, използвайки iPhone 12 в края на 2020-та. Вторият най-бърз място бе операторът Orange, следван от Yoigo и Movistar.

Докладът на Ookla ясно подрежда телекомуникационните оператори с най-бързите 5G мрежи в четирите града: LG U+ в Сеул, China Mobile HK за Хонконг, KPN в Амстердам и Vodafone в Мадрид. Телекомите, предоставящи най-висока 5G скорост във всеки от градовете са избрали Huawei* за играждане на мрежите.

Водещата позиция на Huawei по отношение на 5G скоростта e обяснима. Компанията разработва технологията от 2012 година, като инвестира над 600 милиона долара в създаването на най-бързата 5G мрежа още през 2013 година. Технологичният гигант е и най-големият доставчик на 5G оборудване в Южна Корея – първата страна успешно интегрирала и използваща новата технология за по-бърз мобилен интернет от пето поколение.

* по данни на Huawei