5G и бъдещето на музиката. Нови факти, обяснени

На моменти е трудно да си представим, че касетката, която доминираше детството на 40+ годишните днес, е тотално изчезнала. Не беше чак толкова далече, казваме си. А всъщност днес трябва да бъдат положени особени усилия, за да бъде намерена. Какво остава за касетофон, на който да бъде пусната.

След това се появи дигиталният стрийминг (без да подминаваме и ерата на портативните mp3-плейъри), който тотално промени всичко. Каквото и да говорим, стрийминг услугите зависят от качеството на Интернет-връзката. Стрийминг платформите работят така, че когато връзката не е достатъчно добра, те сами се приспособяват и стриймват по-ниско качество.

5G тотално ще промени това. Бързата и стабилна връзка не само гарантира отлично качество и непрекъсваемост на стрийма, но възможност за ефективна връзка на ползвателите. Екосистемата на музикалната индустрия ще се промени и причина за това е 5G.

Не бива да си представяме Интернет-връзката и музиката единствено като възможност да слушаме музика чрез мобилните си телефони, където и да се намираме. Музикалната екосистема, която ще бъде преобразена, благодарение на 5G, е далеч по-всеобхватна. В особени времена като тези, 5G позволява интерактивни концерти, както и тотално нов начин за интеракция на артисти с фенове.

1. Виртуални концерти

Коронавирус-пандемията наложи модата на дигиталните и виртуални концерти. Независимо дали става дума за Instagram Live концерт или онлайн-събитие с изключително качество, 5G само ще помага занапред за развитието на всичко това.

2. Връзка с артистите

Когато сме изолирани един от дръг, връзката става все по-ценена. Напоследък забелязваме, че артистите търсят контакти със своите фенове по всевъзможни начини – било то чрез YouTube- или Instagram-каналите си, чрез TikTok, че през гейминг-платформите. Бързата Интернет връзка ще позволява това да става по-често и от всяко място.

3. Слушане на музика в HD-качество

Колкото и удобни да са стрийминг-платформите, те понякога не предоставят най-доброто аудио-качество, заради липсата на добра и постоянна Интернет връзка. Когато сте екипирани с 5G това изчезва – непрекъснато ще може да се наслаждавате на HD-качество.