Как 5G трансформира туризма

5G МРЕЖИТЕ ЩЕ ПРОМЕНЯТ ТУРИЗМА, ПРЕДОСТАВЯЙКИ НИ ПОЧТИ НЕОГРАНИЧЕН ДОСТЪП ДО СВЪРЗАНОСТ, ДАННИ И КОМПЮТЪРНИ УСЛУГИ В РЕАЛНО ВРЕМЕ

Туризмът винаги е бил един от най-големите двигатели за световен икономически растеж и развитие, и в този смисъл – основна индустрия за приложение на 5G. През 2019 г. секторът отбеляза 4% ръст, приходи от $8,8 трилиона в глобален мащаб и заетост от повече от 319 милиона работни места.

Туризмът ще бъде сериозно трансформиран чрез въвеждането на 5G технологии- от много прости приложения като слушане на туристически гид през 5G-оборудван телефон, до изключително сложни функционалности за добавена и виртуална реалност (Augmented & Virtual Reality), използвани за подобряване на туристическото 5G изживяване.

Цялостно преобразяване на културното изживяване

5G технологията ще направи културно-историческия туризъм много по-интригуващ. Благодарение на виртуалната и добавената реалност и с помощта на ниско времезакъснение и ултра-бързата скорост, туристите ще се наслаждават на истинско триизмерно изживяване. Със съдействието на „Умната Интернет Лаборатория“ на Бристолския Университет, градовете Бат и Бристол в Англия са в процес на внедряване на 5G в основните забележителности – Римските бани и площада „Милениум“.

„Представете си виртуален римски войник, който ви развежда из римските бани. Сега си представете това да се движи на 360 градуса на мобилния ви телефон с резолюция, невиждана досега – това може да предложи 5G технологията“, сподели Тим Боулс, кмет на Западна Англия.

smart glasses
5G и „Умните“ летища:

5G-оборудвани сензори ще играят основна роля за намаляване на времето за изчакване. Gatwick е първото летище в света, което инсталира 2000 сензора, които помагат на пътниците да се ориентират в терминалите и да получават актуализации на полетната информация в реално време. Магазините също използват сензорите, за да прокарват маркетингови съобщения към пътуващите, докато си проправят път до гейта.

Роботизация в сигурността на летищата:

Новото поколение безжична мрежа ще увеличи сигурността на летищата, търговски центове и гарите. Китай успя значително да намали броя на заразени жители от COVID-19, и 5G има своя значителен дял за това. Една от иновативните 5G технологии, която привлече особено внимание, са „патрулните роботи“, използвани в оживени зони като летищата, за да наблюдават гражданите и да гарантират носенето на маски в публични пространства. Те са оборудвани с инфрачервени термометри, които могат да сканират температурата на 10 души едновременно, в радиус от 5 метра. Роботите са вече са разположени в градове Гуанджоу, Шанхай, Сиан и Гуян.

5G и умните хотели

Мнозина изследванията установяват, че Wi-Fi е най-важният фактор при избора на настаняване, както за бизнес-пътуванията, така при тези за развлечени. 5G ще реши и двата основни проблема в местата за настаняване – натовареност на честотната лента, поради повишеното търсене и второ – необходимостта от по-висока мрежовата сигурност, предлагайки високи скорости за множество устройства и същевременно намалявайки натоварването на Wi-Fi мрежите.

Предоставения от 5G операторите капацитет, ще даде възможност на хотелите да предлагат по-усъвършенствани интелигентни функции като свързани светлини и интелигентни термометри. Такива вече са внедрени в лондонския Premier Inn Hub и позволяват на пътниците дистанционно да задават идеалната стайна температура преди пристигането си или да изключат светлините от сензорния контролен панел до леглото им.

Това са само част от примерите и реалните интеграции, които показват как 5G технологиите ще революционизират начина, по който всички живеем, пътуваме и работим.