Само след две години 5G смартфоните ще държат 50% от пазара

Навярно помните как мнозина твърдяха, че 2020 ще бъде годината, в която 5G окончателно ще се установи като глобален стандарт. Поради ред причини, повечето от които свързани с COVID-19 пандемията, това не се случи. Тази година обаче нещата се променят. GSMA – асоциация, която представлява индустрията, представи данни, според които пандемията е причинила спад на приходите на телекомите с до 8 процента. Въпреки икономическите и други ограничения, през 2020 година 113 мобилни оператора стартираха свои 5G мрежи в 48 страни по света.

Анализаторите на GSMA очакват, че мобилните оператори ще инвестират около 800 милиарда евро в изграждане на 5G мрежи в следващите пет години. Адаптацията на потребителите към новите 5G смартфони, които стават все по-достъпни, ще достигне 25 процента през 2025 година. В същото време данните за развитите пазари са много по-високи.

37% от потребителите показват намерения да преминат към 5G смартфони през 2021

Новият доклад на IDC казва, че в момента се отчита глобален ръст на 5G – било то като интерес къвм технологията, било то като изграждане на нови мрежи, било като представяне на нови 5G мобилни телефони. Пазарът на смартфони ще се върне на традиционните си нива през 2022 година, това са официалните очаквания. Очаква се, че почти 50% от всички нови продадени смартфони през 2023-2024 година ще бъдат с 5G-свързаност.

Данните показват, че доставките на нови смартфони през 2020 година (съотнесени към 2019) са намалели с 1.2 милиарда устройства или спад в размер на 9.5 процента. Интересно е да се отбележи, че за последния отчетен четиримесечен период, от всички продадени 5G мобилни телефони в Китай, около 43 процента са били с цена под 400 долара, което показва възможности за повсеместно “нахлуване” на достъпни 5G крайни устройства. Да не говорим, че вече се предлагат и 5G телефони с цена под 200 долара.

Анализите на IDC показват, че средната цена на 5G смартфон след една година на глобално ниво ще бъде под 500 долара, което окончателно ще заглуши опасенията, че 5G телефоните по презумция ще бъдат по-скъпи от останалите.