Идва нова индустриална революция? Да, благодарение на 5G

Простете за гръмкото заглавие, но е точно така. И макар да е пряко ангажиран с въвеждането на 5G, тъй като работи за мобилен оператор, вицепрезидентът на Verizon Франк Бълбен е прав: “5G е петата генерация на безжичната технология, която проправя път към четвъртата индустриална революция – eра на технологично развитие и иновации с потенциал са промени начина, по който хората работят, живеят и се забавляват.”

Само си представете как ще се промени живота ни, когато се случат тези неща, някои от които вече реалност:

– instant view: възможността да се гледат 4K филми практически без прекъсване;

– true chat: видео чат с перфектно HD качество без забавяне;

–  responsive gaming: възможност за много качествена игра между много хора, която да се случва в движение;

– flash loading: свалянето на големи файлове, което преди отнемаше минути, сега се случва за секунди;

Разбира се, както пише Том Таули, това са само бегли и повърхностни факти за това, което предлага 5G-революцията. Промените са далеч по-дълбоки и неведнъж тук сме писали за това.

Прогнозите за 2021 са обнедаждаващи както за крайните потребители, така и за промишленото приложение на 5G. На първо място, очаквайте още много устройства тиm “wearables”, които – веднъж 5G-свързани – ще имат възможност да изпълняват далеч повече и по-акуратни функции от наличните към този момент. Навярно ще бъде направен още един опит за въвеждане на подвижни дисплеи тип “очила”, които засега не бяха кой знае успешни. На второ място е сигурността – от това да знаете какво се случва с детето ви, до пълна охрана на дома ви чрез смарт устройства. Докато преди това беше свързано с безжична мрежа, която лесно може да бъде прекъсната или изключена, сега все повече смарт-устройства работят с 5G – това е по-бързо и по-надеждно.

През последните години се забелязва устойчива тенденция за връщане към малките градове, където млади семейства изграждат модерни стопанства. Възможностите на 5G се използват на такива отдалечени места и значат много – от геолокация, до проследяване, инвентар и какво ли още не. Роботизирането на селското стопанство, както и възможността за набавяне и анализиране на данни, посредством сензори, значително ще развие възможностите за отдалечено, но и умно стопанисване – ако досега само пускахме пръскачките с вода дистанционно, то вече поливането ще се случва на база данни от съответни сензори, управлявани от 5G-мрежата.

Всичко това ще помогне да се преодолее остарялото схващане, че 5G е основно за мобилния телефон, който носим със себе си – ще го направи по-бърз. Да, това е така, но 5G е много повече от това.