2021 ще бъде годината на 5G? Да проверим

Няколко са важните факти, които трябва да отчетем, преди да анализираме възможностите за реална експанзия на 5G през 2021 година – на първо място покритието на 5G наистина се увеличава стремглаво; второ – крайните устройства стават по-достъпни в ценово отношение и трето, все повече са приложенията, които реално се възползват от предимствата на 5G.

Коронавирус пандемията намали ръста на продажби на мобилни телефони, но в същото време увеличи необходимостта от нова и по-бърза технология като 5G

В същото време, точно когато никой не очакваше, че продажбите на мобилни телефони отново ще се увеличат, това се случи. Тенденцията засяга не само продажбите на мобилни телефони, но и на луксозни стоки.

Първопричина е Китай. След постепенното отваряне на Китай и останалите азиатски страни след пандемията от коронавирус, продажбите започнаха да се връщат към предпандемичните си нива. Очаквано, тъй като по време на пандемията и локдауните по света хората разчитаха на мобилните си устройства повече от всякога, продажбите на такива се увеличиха бързо. Това съвпадна с предлагането на няколко нови ключови модела, както и с обявяването на значително увеличиване на 5G-покритието от мобилните оператори.

Отчасти благодарение на новия флагман на Apple – фамилията модели iPhone 12 – продажбите на мобилни телефони се увеличиха значително, дори повече от очакваното за 2020 преди пандемията. И ако бройките продадени телефони, които бяха прогнозирани, се случиха, то другата прогноза – за експанзия и бум на 5G – някак не успя. Да видим защо.

Първата причина за забавянето е, че при пускането на новите мрежи на мобилните оператори, не навсякъде постоянните налични скорости отговаряха на очакванията. Това ще се среща все по-рядко през 2021, тъй като техническата обезпеченост и технологията непрекъснато се усъвършенстват. През 2021 и телефоните ще станат по-достъпни, и покритието по-голямо, и скоростите такива, каквито се очакват от 5G.

Всичко това е необходимо, за да може 5G да се превърне от екстра (каквато е технологията в момента) в необходимост и реална предпоставка за по-добро развитие на много сфери, зависещи от технологичната свързаност.

Пандемията наистина ускори пускането на 5G-мрежи, в същото време все повече страни засилват възможностите отделните отрасли от икономиките им да се възползват от това. В Китай изграждането на 5G-мрежа е официален приоритет. Както вече писахме, според доклада на Ericsson до 5 години 60 процента от глобалното население ще има достъп до 5G. Това прави ултрабързата технология най-бързо развиващата се в исторически план. Прогнозите за абонати на 5G за 2020 година вече са надхвърлени и към този момент те са 218 милиона. Следващата година се очаква броят им да се утрои.

Милиметровите вълни, характерни за 5G, са най-бързите. Използват ли се вече?

За да бъде една технология революционна, а не еволюционна, тя следва наистина да променя начина на живот. Технически погледнато, а и ако се анализират правилно възможностите, които 5G предлага, това е възможно. Дали обаче крайният потребител е свидетел и може да използва ултрабързите скорости, които милиметровите вълни позволяват?

Все още е почти невъзможно това да се случи, но съвсем скоро ще е. С напредване на времето, нещата се променят от технологична гледна точка. Едно е ясно – през 2021 този темп ще се задържи и не само покритието, но и 5G-скоростите ще се подобрят значително. Това значи, че много от широкорекламираните възможности, които мрежата предлага, реално ще могат да бъдат използвани.

Очаква се, че крайните 5G-устройства, насочени към нас, потребителите, ще достигнат 600 милиона броя през следващата година. Това е значително нарастване. През 2022 година повече от половината нови телефони на пазара ще имат 5G-свързаност. Този ръст е два пъти по-бърз от въвеждането на 4G преди години в крайните устройства.

Динамичното споделяне на спектъра (DSS) също е от изключителна важност. Накратко – това е възможност един спектър да бъде използван за 4G и 5G, което значително улеснява телекомуникационните компании. В същото време, не бива да разглеждаме 5G като възможност за трансформация на мобилните ни телефони – технологията е много повече от това и засяга роботи, автомобили, здравни устройства, какво ли още не. Практически едва ли има индустрия, в която 5G да не е приложима технология. И през 2021 предимствата на 5G ще станат наистина видими. Все повече големи компании като SAP, John Deere, Bosch, Volkswagen и други въвеждат 5G в иновативните си технологични процеси. Роботизацията днес се използва широко в продукционните цикли, но тя има нужда от надеждна и бърза свързаност, каквато 5G предлага. И ако 2020 донякъде може да се определи като година, в която крайни потребители с 5G-устройства се убеждават в предимствата на мрежата, то 2021 ще бъде насочена към различни промишлени сфери, където е истинската сила на технологията. Предстоят ултрабързи високотехнологични времена.