Nokia ще изгражда мобилна мрежа на Луната

М

оже да звучи като шега или пресилен маркетинг, но Nokia ще изгражда мобилна мрежа на Луната. Националната космическа администрация на САЩ (NASA) е предоставила договор на финландския телеком вендор именно за тази цел – да осигури интернет връзка на повърхността на нашия космически спътник.

0
млн.
долара е договорът на NASA с Nokia

Контрактът е на стойност 14.1 млн. долара и изисква от компанията да разгърне първата космическа мобилна мрежа от четвърто поколение (4G). Инфраструктурата ще трябва да подкрепи по-продължителни мисии на потенциални астронавти, както и на използването на различни роботизирани системи.

Навигация, комуникация и управление

nasa-tipping-point-rover

Nokia дават малко по-подробна информация за новия договор с NASA. Според тях, космическата мобилна мрежа ще предостави различни възможности за трансфер на информация. Сред потенциалните приложения са ключови командни и контролни функции, дистанционно управление на лунни роувъри, навигация в реално време, както и стрийминг на видео в реално време.

„Тези комуникационни възможности са ключови за дългосрочното човешко присъствие на лунната повърхност“, коментират от Nokia в свое прессъобщение.

„Тези комуникационни възможности са ключови за дългосрочното човешко присъствие на лунната повърхност“

Nokia

Космическата инфраструктура ще се състои от базова станция с интегрирани EPC възможности на опорна мрежа, радио антени, специализирани крайни устройства и специален софтуер за контрол и поддръжка. Системата ще бъде разработена по поръчка, за да може да издържи на суровите условия на лунната повърхност. Освен това, тя трябва да бъде максимално компактна и олекотена, за да може да бъде лесно изведена в Космоса и разположена на Луната.

Първо 4G, после 5G

artemis-moon-lunar-astronauts

Изборът за 4G мрежа не е случаен – в момента за технологията има достатъчно готови, тествани и изпробвани решения, които да мога тда бъдат модифицирани за лунната мисия на NASA. Това ще спести време, пари и ще даде допълнителна сигурност за надеждността ѝ за астронавтите. Освен това, поне за целите на космическата мисия, 4G връзката ще е достатъчна като възможности за нуждите на космонавтите. Поне в началото.

Nokia допълват, че с времето ще нагодят и 5G мрежите за космически изследвания. Ако NASA изгради дългосрочна лунна база, е много възможно и тя да премине от 4G към пето поколение, както се случва това в момента на Земята.

Програмата Tipping Point

tipping_point_release_bo_new_shepard-m9_pad

Договорът на агенцията с Nokia е част от програмата за авангардни технологии Tipping Point, която предвижда над 370 млн. долара за различни системи, които да подхранят амбициозните цели на Вашингтон в космическите изследвания. Тя е част от програмата Artemis за изграждане на дългосрочни изследователски центрове на Луната и Марс.

0
млн.
долара е целият проект Tipping Point на NASA

Те включват общо 15 проекта, разделени в три категории и целите на всички е да се изградят потенциални решения, които да подпомогнат бъдещите мисии. В официалната програма се говори за технологични демонстратори, така че първо те ще бъдат тествани на Земята, преди да бъдат изпратени на Луната или в по-далечна перспектива – на Марс.

Сред проектите са за нов компактен лунен модел за изследване на лунни кратери, химически и електрически генератор, горивни клетки, роботизирана ръка и други.