Митовете 4: Истината за микровълновото оръдие

Е

Една от любимите теории за 5G мрежите е, че технологията е разработена като оръжие и следователно е опасна за здравето на човека. Основен пример е микровълновото оръдие Active Denial Systems (ADS), чиято разработка започва през 2002 г., а осем години по-късно е развърната тестово в Афганистан, пише технологичният сайт TechTrends.

Подобно на повечето заблуди и в тази конспиративна теория има доста голямо зрънце истина. Реалността обаче е много по-различна от това, което се представя от противниците на 5G системите, като реално те не са смъртоносни и има голяма разлика спрямо цивилните приложения. Затова ще разгледаме по-подробно какво е ADS, нейната работа, функция и възможности.

Какво представлява ADS

Active Denial System

Спомената ADS спада към класа за несмъртоносни оръжейни системи, чиято цел е да неутрализира или прогони противника, без да му нанесе трайна вреда. В случая, това е огромна и изключително мощна антена, която е инсталирана на голям камион. Нейната роля е да излъчва сноп от милиметрови вълни, които да могат да разпръскват тълпи или хора на разстояние до 700 м. Принципът на работа е, че силното излъчване загрява кожата и от получения дискомфорт те се опитат да избягат от облъчения регион.

0
метра
е максималното ефективно действие на ADS
0
X
пъти по-висока честота се ползва от тази за 5G в Европа

ADS работи в диапазона на 95GHz при дължина на вълната от 3мм. Това е близо четири пъти по-висока честота от определените от Европейския съюз такива за 5G (25GHz). Този спектър е избран неслучайно – защото милиметровите вълни не могат да пробият повече от 0.4 мм от повърхността на кожата. Експериментите и няколко инцидента показват, че само при прекомерно облъчване на максимална мощност, ADS може да доведе до втора степен на изгаряне.

В общите случаи, тестовете с хора показват, че те усещат бързо затопляне, който много бързо прераства в дискомфорт и желание да се избяга от облъченото място. Увереността за нейната безопасност е такава, че дори е направен публичен тест, в който участват военни и представители на медиите (видеото горе). ADS е разработена от Raytheon като първоначалния договор включва създаването на прототип на обща стойност от 6.37 млн. долара.

Огромната разлика спрямо 5G

stck-mobile-cell-tower-radiation

„Микровълновото оръдие“ има една много съществена разлика спрямо 5G технологии – то е в хиляди пъти по-мощно от базовите станции. ADS има мощност на излъчване от 100 kW, докато една кула на мобилен оператор има максимална такава от 50W. Това е разлика от 2 000 пъти. Освен това, военната система се пуска да излъчва на максимални стойности, когато тълпата е на пределната линия от 700 метра разстояние, на по-близки дистанции се ползва по-малка мощност.

МОЩНОСТ НА ИЗЛЪЧВАНЕ

Active Denial System 100000W
Silent Guardian ADS 30000W
4G базова станция 50W
5G микро клетка 10W

Raytheon създава впоследствие по-малка и компактна версия на ADS – Silent Guardian. Тя може да се инсталира на военен джип тип „Хъмви“, като нейната мощност на излъчване е редуцирана до 30 kW, а ефективният ѝ обсег е 250 метра. Тя е „само“ 600 пъти по-силна от нормалните базови станции.

Има и още една подробност – телекомите ще използват милиметровите вълни за покритие на къси разстояния. За да може да отговорят на изискванията за безопасност и да се вместят в лимитите за излъчване, тези 5G клетки няма да могат да излъчват повече от 10W, а очакванията са да достигнат дори до mW (миливати). Което в най-лошия случай е 10 000 пъти по-слабо от големия ADS и 3 000 спрямо компактния Silent Guardian.

Лазерна аналогия

laser-military-system-THEL-ACTD

За да си представите по-лесно разликата между военната система и комуникационните клетки, да вземем пример с лазерите. Различните въоръжени сили експериментират с бойни системи, които ползват тази технология. Като например с много мощни лазери, с които да прогорят противникови ракети.

Най-малката и компактна подобна система има мощност от 30kW. В същото време имаме лазерни показалки, които ползваме за забавление на домашни любимци като котки. Тяхната мощност е между 5 и 300mW или между 6 милиона и 300 хиляди пъти по-слаба от тези на бойните лазери. Като единственият доказан риск е ако случайно лъча попадне в очите. Ситуацията е абсолютно идентична с микровълновото оръдие и 5G клетките.

Бъдещето на ADS

Официално ADS и подобните системи не постъпват на въоръжение в САЩ. Първата версия е изпратена за тестове в Афганистан през 2010г., но няма съобщения за реалното ѝ ползване. За бъдещето на програмата се знае единствено, че работата по нея продължава с цел прецизиране на технологията.

Повечето конкретни параметри не са общодостъпни, но има изтекла информация за част от проблемите, с които ADS се сблъсква. Основните известни предизвикателства са размерите на системата, по които се работи усилено и с които се сблъскват и споменатите бойни лазери.

Другите потенциални проблеми са свързани със самото естество на милиметровите вълни. Предполага се, че ADS не е ефективна в по-влажни метеорологични условия, като дъжд, мъгла, сняг, мараня и слана. Защото влагата разсейва вълните и вместо дискомфорт, хората ще усещат приятно затопляне.

Вторият свързан с това проблем е, че милиметровите вълни не могат да проникват дълбоко в тъкани. Което означава, че ако нападателите са облечени с дебели дрехи и по няколко слоя от тях, може изобщо да не усетят или да намалят ефектите от ADS.