Митовете 5: Военното приложение на милиметровите вълни

К

Противно на някои твърдения, милиметровите вълни, които са в спектъра между между 23GHz и 100GHz, се използват активно от човека в рамките на няколко десетилетия. Приложенията им засега обаче не остават във фокуса на масовия потребител, а са малко по-специализирани. Интеграцията им в 5G мрежите, предизвика истерия и страхове, които не са напълно оправдани.

Една от тезите на конспиративните теории е, че те са военна разработка и се ползват за смъртоносни оръжия. Само първата част на изречението е вярна – те се прилагат от военните от години наред, но всичките им приложения не са с цел нанасянето на вреда на жива сила.

Досегашните им включват сателитна и безжична комуникация, радари за управление на огъня, а от последните две десетилетия се експериментира в две нови направления. Първото е в създаването на система за разпръскване на тълпи Active Denial System (ADS), която сме разгледали подробно в предишния епизод на „Митовете“. Второто е в ползването на насочените микровълнови лъчи за неутрализиране на противникова електроника.

Всички изброени, не включват активно поразяване на жива сила или нанасянето на трайни вреди на човека. Самата 5G технология от своя страна ще доведе до трансформация на бойното поле, но тя ще дойде отново в рамките на сферата на комуникацията и непрекъснатата свързаност.

Основните военни приложения досега

Minsk_port_bow_AK-630_CIWS_gun_fire_control_radar

Милиметровите вълни до момента се използват най-вече за сателитна и космическа комуникация, както и на предаване на сигнал между отделни ТВ кули или базови станции. Военните се спират основно на първите две от тях. Сателитната връзка е ключова за почти всяка една отдалечена операция и тя се прилага от десетилетия.

Тя е жизненоважна за свързването на различни съединения, както и за управлението на военните дронове. САЩ например контролират тези системи от своя територия, като ползват сателитна връзка за предаване на информацията и командите.

Също от много време, подобни радиовълни се използват от милиметровите радари. Те са важен компонент в прицелните системи на зенитни установки, особено тези за автоматизирана непосредствена защита (т.нар. CIWS). Високата честота е ключова за засичането и прецизното следене на малки обекти, като снаряди и ракети, което помага за по-лесното им унищожение.

5G ще бъде в основата на революция във военното дело, но не в смъртоносните системи, а в комуникацията между тях. Капацитетът за пренос на данни и свързването на много устройства наведнъж ще подпомогне концепции, като изграждането на „рояци от дронове“. Такива ще могат да се управляват полуавтономно от един изтребител от непосредствена близост например. Вместо от 20 контролни контейнера със сателитна връзка, разположени в САЩ, както е досега.

На служба – милиметровите вълни в атака

15М107_Листва_(10)

Любопитен факт е, че единственото, частично „офанзивно“, но несмъртоносно милиметрово оръжие, което е влязло на въоръжение е в Русия. Това е машината за разминиране 15M107 „Листва“. Тя използва насочен радиосигнал, за да детонира от разстояние до 100 метра заложени скрити експлозиви. Няма информация за честотата, която се ползва освен, че е в милиметровия диапазон. Нито има данни за мощността ѝ на действие.

„Листва“ е приета на въоръжение в ограничени бройки за охрана на стратегически обекти, като силози за ядрени балистични ракети. Системата показва другото военно приложение на милиметровите вълни – неутрализирането на електроника.

Част от космическите войни

mmw-space-weapons

Още през 80-те години на XX век има идеи за тяхното използване в околоземна орбита за „изпържването“ на електрониката на противниковите сателити. С възобновяването на надпреварата във въоръжението между САЩ, Русия и Китай, както и потенциалното милитаризиране на Космоса, връща концепцията на обратно на чертожните дъски (компютърните проекти).

Същото важи и за бойните лазери. При тях също имаме различно приложение – те могат да насочват управляеми снаряди, бомби и ракети, но ако са с много висока мощност на излъчване ще имат способността да свалят дронове и дори самолети. Но засега последното им приложение е затруднено, поради факта, че ще им трябва малка електроцентрала за зареждане.

Във всички, милиметровите вълни няма да ви убият, дори като се излъчват от антена с размерите на гаражна врата и мощност на малка електрическа турбина за индустриални цели. При 5G параметрите ще са в хиляди пъти по-малки и съответно безопасни за здравето.