Ползва ли повече трафик 5G – от вас зависи

О

ебютът на 5G мрежите в България беше поставен от „Виваком“ в края на септември. Покрай него, телекомът предостави и внушителните безплатни 30GB месечно до края на годината, за всички потребители, които я изпробват.

Звучи много, но идва и логичния въпрос – 5G води ли до увеличение на ползвания трафик? Отговорът е много субективен, защото всъщност зависи от самия клиент. Тоест, ако догодина, когато вече ще има официални 5G планове в България, ще трябва да избирате между такива с доста голямо количество за пренос на данни.

Технологията и трафика

5g-unveiled

Самата технология не използва повече трафик, но разширените възможности, които тя предоставя стимулира потребителите да ползват повече. Ако ползвате вашия 5G смартфон по същия начин, по който и своето 4G устройство, шансът е да получите идентични месечни нива на пренос на данни. Социални мрежи, малко стрийминг на видео, стрийминг на музика, браузване.

Приложенията, които ползвате, няма да променят автоматично данните, които обменят във фонов режим ако преминете на 5G. Поне през първите години, защото след време и те ще се оптимизират да изпращат и приемат повече информация, когато новите мрежи станат масови.

Иновациите и паралели с 4G

4g-generic

Това е и тенденция, която се забеляза при преминаването от 3G към 4G. По-добрата технология повече ангажира потребителите, отваря нови възможности и услуги, които доскоро са били трудни или невъзможни за ползване с предходното поколение мрежи.

Например, гледането на видео в YouTube и онлайн стриймове на смартфона беше мисия невъзможна при 3G връзката. На теория можеше да се прави, но на практика, имахме едно безкрайно зареждане. 4G отключи безпроблемното гледане и дори предаване на видео. Което увеличи ползвания трафик драстично.

Същото се очаква да се случи и с 5G. Новото поколение мобилни мрежи ще предложи истински широколентови скорости, сравними и дори надминаващи тези на домашния интернет. Подобно на последния ще можете да свържете няколко устройства наведнъж – неслучайно, петото поколение мобилна връзка се насочва към Интернет на нещата (IoT). Дори да има такива, които ползват 5G мрежата от време на време и са с малко трафик (различни сензори например), те пак ще натрупат потребление с времето.

Друг ключов за крайния клиент фактор е ниското забавяне на връзката (т.нар. latency). Тя е основен фактор за безпроблемния облачен гейминг, с което тази услуга най-накрая ще има шанс да се популяризира и да предостави съпоставимо изживяване спрямо традиционните методи. Игрите са още по-обемни от видеото, което ще натежи допълнително в месечния трафик.

Последният елемент е виртуалната реалност (VR) и 8K. Съдържанието в тези формати е огромно и дори може да задъха силните оптични мрежи у дома в момента. 5G трябва да го направи достъпно за всички устройства – независимо дали са стационарни или мобилни.

Опитът по света

stck-world-background

Донякъде, затова „Виваком“ включват близо три пъти повече безплатен пренос на данни, отколкото са нормалните 4G планове. Практиката вече се прилага от телекомите по света, които имат търговска 5G услуга. Също от техния опит може да извлечем доста поуки.

South Korea
0
GB
трафик средно ползват 5G потребителите в Южна Корея през 2019 г.

В изследване на Strategy Analytics, цитирано от Forbes, се посочва, че средния трафик на 5G клиент в Южна Корея е 24GB през юни 2019 г. Това е 2.6 пъти повече отколкото е средното потребление в страната през 4G мрежите – 9.1GB и три пъти повече от средния за целия пазар, който е 7.4GB. Данните са много показателни, особено предвид факта, че много от посочените по-горе от нас възможности още не са толкова масово достъпни.

Сегашният консенсус е, че един 5G потребител при прехода си към новата технология ще ползва около 20GB месечно. Повечето оператори дават малко буфер и 30GB безплатен трафик в тестовия период на новата услуга на „Виваком“ най-вероятно ще задоволят вашите нужди. След няколко години, може да ни се сторят и малко.