Туризмът поумнява чрез 5G

Т

уристическият сектор е сред множеството „аналогови“ елементи в икономиката. Може би най-големият пробив е AirBNB и различните сайтове за резервации, но отвъд тях останалите елементи не са мръднали през последните няколко десетилетия. Мобилните мрежи от пето поколение или 5G могат да променят това.

Китай вече гледа активно в тази посока, след като страната успя да осигури доста стабилно покритие на новата технология в своите градове. Сега, Пекин вече мисли как да се възползва от този факт и да подобри услугите, които се предлагат.

Най-големият телеком в страната China Mobile проучва тези възможности. Операторът вече има инсталирани 350 хил. 5G базови станции, а сигнал от пето поколение има в почти всички големи градове на ниво перфектура и нагоре. Което е идеална основа за надграждането на инфраструктурата с конкретни приложения и услуги.

0
хил.
5G базови станции е изградила China Mobile в Китай

Дигиталното копие

5g-china-mobile

Конкретно за туризма, China Mobile решава да дигитализира туристическата част в един малък китайски град. Това е Дзинхун в автономната перфектура Сишуанбанна Дайв югозападната част на страната, който е с население от само 1.13 млн. души. Той е популярна дестинация за туристи, поради големите древни религиозни комплекси.

Когато светът не е в пандемия от коронавирус, Дзинхун е много популярна дестинация за туристи. Което идва със своите недостатъци, най-вече с по-трудното предоставяне на обществени услуги. Дигиталната версия предоставя на посетителите да намират всичко, което им е необходимо, както и да получават информация в реално време за това.

Конкретен проблем е намирането на свободни градски тоалетни. В приложението, посетителите не само могат да намерят най-близката такава, но и да разберат каква е опашката за нея. Подобна дигитализация на услугите е направена за паркирането, хотелите, билетите за градски транспорт, стрийминг във виртуална реалност на събития и много други.

Добрият пример

Man_Chunman_Buddhist_Temple,_Dai_Ethnic_Garden,_Xishuangbanna_Prefecture,_China

Сишуанбанна Дай е един много добър пример за „умен град“ и как може 5G мрежите да трансформират не само туристическия сектор, но и градската среда и услуги.

China Mobile е изградила 13 5G базови станции, за да може да захрани дигиталното копие. Към тях са добавени различни други сензори за умните услуги, както и низ от камери, който създава 360-градусова картина на града. Така, потребителите могат да гледат на живо през виртуална реалност целия пейзаж, включително характерното за Сишуанбанна Дай „море от облаци“ рано сутрин.

0
5G базови станции подкрепят дигиталното копие на града