Как 5G ще се отрази на разработката на мобилни приложения

М

обилните мрежи от пето поколение (5G) се канят да трансформират редица индустрии и нашия начин на живот. Технологичните иновации, които идват с тях, ще отключат редица непознати и немислими досега възможности. Според някои експерти отпреди пет години, 5G и високоскоростния мобилен интернет ще доведе до смъртта на мобилните приложения.

Този тип програми, обаче се оказа доста полезен, а не малко потребители са свикнали напълно с тях. Затова идеята за изчезването им е много силно преувеличена, за сметка на това преобладава консенсуса, че приложенията ще еволюират. Дори ще увеличават своите функции и възможности. Което ще доведе и до промени в техния процес и начин на разработване.

Падане на преградите

vr-applications-5gbg

Развитието на 5G ще измени много техническите възможности, с които трябва да се съобразяват програмистите. Освен значително по-високата скорост, може да добавим минималното забавяне на връзката, подсиления капацитет и поддръжката на много повече свързани наведнъж устройства.

Всичко това ще позволи на приложенията не само да са много по-функционални, но и да им се позволи интеграцията на доста нови технологии. Разширяването на възможностите може да стане чрез добавянето на виртуална реалност, обмен на тежки данни в реално време, облачен гейминг и много други.

Разработчиците ще могат да предоставят много по-наситено и богато потребителско изживяване. Както и да комбинират функциите на много приложения в едно. Нещо, което смартфоните направиха на хардуерно ниво, сега 5G ще позволи това да се случи на софтуерно.

Пример с мобилния гейминг

xcloud-cloud-gaming

Да вземем за пример мобилните игри. Мощният хардуер на смартфоните и 4G връзката започна да изтънява границата между заглавията за умен телефон и конзола. При 5G се отключва облачния гейминг, но не само. Според студио мениджърът на „Геймлофт България“ Танко Шокеров, новата мрежа буквално ще им развърже ръцете. Той ръководи софийското звено на един от водещите разработчици на мобилни игри – френската Gameloft.

„5G ще ни развърже ръцете от много гледни точки. Първо, ще може да пускаме по-големи като размери игри, които ще могат да се свалят бързо и безпроблемно през новите мрежи“, коментира Шокеров. „Това означава по-добра графика, много повече съдържание и възможности за заглавията“.

„5G ще ни развърже ръцете от много гледни точки. Първо, ще може да пускаме по-големи като размери игри, които ще могат да се свалят бързо и безпроблемно през новите мрежи“

Танко Шокеров, студио мениджър на Gameloft България

Той допълни, че минималното забавяне не само, че ще позволи по-добро потребителско изживяване, но и ще подобри сигурността на приложенията.

„Защото ние ще може да идентифицираме веднага потребителя и така ще елиминираме хакерите в игрите“, коментира Шокеров.

Облачният гейминг е друг трансформиращ фактор, защото така ще се елиминира необходимостта от мощен хардуер за по-сложните игри. Това важи не само за тях, но и за всички по-тежки приложения, които се пускат от отдалечените сървъри. Всичко това означава по-висока ефективност в работата на софтуера и устройствата.

Корпоративният поглед

sap-mobile-services

По-големите и развити приложения могат да бъдат и добре дошли за разработчиците на бизнес софтуер. Сега те ще могат да добавят много повече свързани устройства, да се обменя огромни, като бройка и обем файлове, както и да се предава информация от стотици и хиляди места в реално време. Което в комбинация с изкуствен интелект ще позволи и нейната обработка да става с минимално забавяне.

Много от трансформиращите приложения за бизнеса на големите масиви от данни, облачни технологии и други в момента не могат да се прилагат за мобилни устройства, заради ограниченията на 4G инфраструктурата. Дори има доста изследвания, че някои мрежи от настоящата технология вече издъхват с трансфера на данни.