Домашен интернет през 5G – кажете „Сбогом“ на кабела

П

Прокарването на нов домашен интернет обикновено се свързва с разправии за уговарянето на час с екипа. Като той пристигне се започва пробиване на дупки, прокарването на метри кабели и молебен връзката да е стабилна.

Доста подобно на рекламата на „Мобилтел“ (сега „A1 България“), отпреди повече от 12 години, когато развиваше своята фиксирана мрежа. Тогава операторът започна да предлага безжичен домашен телефон и правеше заигравка с конкуренцията в лицето на БТК (сега „Виваком“).

Тя може да стане пак актуална, но за домашния интернет. Въпреки, че трите оператора предлагат такъв през мобилна мрежа, то качеството му все още е далеч от това на добрата и вече стара – оптика. 5G мрежите ще изравнят параметрите и дори ще могат дадат превес на безжичният вариант.

Което идва със своите предимства – ще можете да кажете „Сбогом“ на кабелите и досадните разправии с техници и майстори след това.

Как работи?

5g-router-huawei-3

Концепцията е идентична с настоящите 4G решения за домашен интернет. Операторът ви дава безжичен рутер, който разпръсква WiFi сигнал, но вместо да се връзва с оптичната мрежа директно с кабел, той го прави това през 5G. Към всичко това добавяме SIM карта от доставчика, която може в един момент да бъде заменена с напълно дигитална такава.

Единствената жица, която ще остане, ще е захранването му. За сметка на това, необходимостта да се прокарва оптичен кабел до дома ви отпада. Което е ключов фактор ако живеете извън големите населени места, където каналните мрежи са по-слабо развити.

Ако в къщата или вилата няма вече прокаран кабел, то е много вероятно в този сценарий, или да платите безбожни суми за прокарването му, или да се надявате на добро мобилно покритие. 5G на хартия трябва да разреши този проблем и да предостави много по-бързо и лесно високоскоростна интернет връзка в отдалечените места.

Друго голямо предимство е, че ако сте под наем или смените жилището, можете да вземете оборудването и ако има 5G покритие на вашия оператор в новото, да продължите да ползвате услугата. Без да се налага да прекратявате или изменяте договори.

Скоростите как ще са?

5g-router-huawei

Връзката до самия рутер дори в първите фази на новата технология ще са в порядъка на над 250 Mbps, като могат да достигнат и 1.6 Mbps. Забавянето е под 20 ms, като и двата параметъра са съпоставими с настоящите оферти за оптичен интернет на операторите. С разгръщането на 5G, можете да очаквате скорости от дори 10 Gbps, което вече прави пълен паритет и дори превъзхожда сегашните фиксирани услуги.

Максимални скорости

Оптична мрежа 900Mbps
4G рутер 250Mbps
5G - първа фаза 1000Mbps
5G - следващи фази 10000Mbps

Има и друг фактор – самият рутер. Защото скоростта посочена по-горе е до него, а самият той вече разпръсква сигнала към останалите устройства в къщата или апартамента. Повечето WiFi рутери обикновено предоставят скорости до 100 Mbps и след връзването на определен брой джаджи, връзката може да се задъха.

По-новите устройства, разполагат с по-добри показатели, а в малко по-далечно бъдеще може да има такива, които да приемат 5G сигнал, но и да излъчват такъв за свързване. Това ще бъде практично, когато устройствата поддържащи тази технология навлязат истински масово в нашето ежедневие.