Google Pixel 6 Pro срещу Samsung Galaxy S21: Кой печели 5G битката?

Pixel 6 Pro на Google има няколко революционни нови компонента, но този, за който Google най-малко иска да говори, е модемът който използват – а именно, че е на Samsung

*Функцията на един модем е да трансформира дигитална информация от вашия телефон/компютър в аналогови сигнали, които могат да се предават по кабел, и също преобразува входящите аналогови сигнали обратно в дигитални данни, които компютърът/телефонът ви може да разбере.*

След като дълги години използваше технологиите на Qualcomm за свързване към 4G и 5G мрежи, Google изглежда премина към Samsung, за да ги съчетае с вградения си процесор Tensor – което прави Pixel 6 Pro единствения 5G телефон, захранван от Samsung.

Google Pixel 6 & Pixel 6 Pro
Google Pixel 6 и Pixel 6 Pro

Сигурно питате: “А самите телефоните на Samsung?”. Всички телефони на Samsung в САЩ използват процесори и модеми на Qualcomm или MediaTek, а не на собствената си линия Exynos. Телефоните извън САЩ по-често използват Exynos, включително флагманската серия Galaxy S21. В САЩ както iPhone 13 на Apple, така и флагманите S21 на Samsung използват модем X60 на Qualcomm.

Свързаността е абсолютно ключова за един телефон, тъй като ако не можете да поддържате връзка, смартфоните стават доста неудобни за ползване. Затова е важно да знаете дали даден нов компонент влияе на свързаността. Не можем да елиминираме всички променливи тук. Мрежовата ефективност на телефона не се дължи само на неговия модем; антените, усилвателите на мощност и софтуерът играят роля. Но когато се направят достатъчно тестове, някои заключения могат да станат кристално ясни.

Мистериите на модема

Модемът Samsung 5123b на Pixel 6 Pro е малко забулен в мистерия. Знаем, че това е Samsung 5123b, защото името на модема е в номера на базовата лента. Страницата на Samsung за 512b не само има много малко технически подробности, а и са подвеждащи. Например, там се казва, че модемът има 8-carrier aggregation за низходящата линия и 4-carrier aggregation за възходящата линия. Carrier Aggregation комбинира различни части от спектъра за максимална възможна скорост на предаване на данни за всеки потребител. Към момента в света не съществува нито един модем разполагащ с повече от 2-carrier aggregation за sub-6 5G; тоест се оказва че в тази спецификация се говори за LTE (4G) оператори.

Независимо дали става дума за модема на Samsung, Android 12 или и за двете, Pixel поставя приложенията за измерване и анализиране на мрежата в безизходица. При използване на приложението Ookla Speedtest Pixel често подава числа, които изглеждат като лош сигнал или въобще липсващ сигнал, следователно признаците не

Обхват: S21 за победата

Тестовете за скорост в мрежата на Verizon в САЩ като цяло бяха по-бавни при Pixel 6 Pro (вляво), отколкото при Galaxy S21 Ultra (вдясно). SpeedTest на Ookla взема проби от сигнали всяка секунда. В крайна сметка се получават 2000 паралелни проби на сигнала на Verizon и около 350 паралелни проби на сигнала на T-Mobile. 

Почти по какъвто и да е начин да го разгледате, серията Galaxy S21 се справя по-добре от Pixel при улавянето на 4G LTE и 5G сигнал (обхват). Във всички възможни ситуации S21 отчете по-добра сила на сигнала, обикновено между 2 и 5 децибела – независимо дали става въпрос за осредняване на сигналите секунда по секунда или  минута по минута.

Скорост: отново S21

24 теста за скорост на Ookla бяха проведени на различни места в американската мрежа на Verizon, в комбинация от 4G, 5G DSS и милиметрови вълни, и седем в мрежата на T-Mobile. S21 отново ясно излезе начело.

Speed S21 vs Pixel 6

Най-големите разлики се появиха в милиметровите вълни на Verizon, където Pixel 6 Pro се бореше да надхвърли 1 Gbps, докато S21 се доближи до или надхвърли 2 Gbps.

По-важното за резултатите за сигнала горе е, че в мрежата на T-Mobile със средната честотна лента която се води “ултракапацитетна”, S21 се справи по-добре в шест от седемте теста. Не успя да се справи само със седмия, защото Pixel възприе 5G на едно място, където S21 остана на LTE. Но затова се правят няколко теста – едно отклонение не определя финалния резултат.

Заключение: Qualcomm побеждава Samsung

Цифрите са си цифри и те казват – засега – че модемната RF система на Google Pixel 6 Pro не отговаря на стандартите на най-новите продукти на Qualcomm.

Това означава за вас, че в градските райони Pixel 6 Pro няма да има съвсем същото ниво на ефективност като iPhone 13 или серията Samsung Galaxy S21 (още по-малко предстоящия Galaxy S22). Ще видите, че връзките за пренос на данни се затрудняват в местата със слаб сигнал в градовете. В селските райони журито все още не се е произнесло, тъй като не са направени достатъчно тестове там.