Galaxy Z Fold3: впечатляващ дизайн и мултифункционалност, които ще преминат теста на времето


Трябва да признаем, че когато става дума за ново поколение смартфони, те се отличават по много показатели, но в повечето случаи външността и ергономичният дизайн са винаги на преден план. Няма как да бъде иначе — с представянето на двата нови сгъваеми смартфона по-рано тази година Samsung буквално пренаписа правилата на играта. На първо място, и двата модела Galaxy Z Fold3 5G и Galaxy Z Flip3 5G са без аналог. На второ място, качеството на изработката им е безкомпромисно, а иновативният дизайн не е самоцел. Това е важно.

Във времена на безброй технологични иновации е може би възможно самоцелното създаване на нестандартен смартфон, но той едва ли ще отговаря на всички изисквания на потребителите. А сгъваемите устройства на Samsung покриват всичко, това е факт.

Ако се фокусираме върху Galaxy Z Fold3, има няколко аспекта, които приковават вниманието. И не само го приковават, а дават отговори — на първо място това е устройство, което впечатлява със своите възможности за мултитаскинг и ефективност. Какво означава това? Смартфонът е създаден така, че да предлага на потребителите следващоо ниво на функционалности, свързани с работа, преглеждане на съдържание, забавление и гейминг. Незаменима част от екосистемата Galaxy, този смартфон е истински технологичен звяр, работи безотказно, отговаря на всички съвременни изисквания. 

Нека разделим условно времето си на две части — работа и свободно време. Несъмнено днес очакваме от един смартфон да отговаря на всеки момент от ежедневието ни. Да бъде интуитивен и умен помощник. Разгръщаме Z Fold3 5G — озоваваме се пред 7,6-инчов Dynamic AMOLED 2x екран, наречен неслучайно Инфинити Flex дисплей, защото екранното изживяване е наистина безкрайно. Случва се така, че технологичната иновация на Samsung гарантира минимални загуби на пиксели, а дисплеят е едно платно, готово за работа с различни приложения. Нали стана дума за мултитаскинг? Ето го — работещ и интуитивен.

Ще кажете — този голям екран, дали не консумира повече енергия. Какво се случва с батерията? Ако използвам смартфона си за работа, ще имам ли възможност да работя достатъчно време? Не само ще имате възможност да работите достатъчно, но и — колкото и да е неочаквано — по-яркият дисплей всъщност консумира значително  по-малко енергия. И така неусетно забравяш за батерията и севпускаш в работа. Функцията Drag & Split е перфектно решение, когато вършиш работните си задачи на Galaxy Z Fold3. Благодарение на нея можеш да влачиш и пускаш различни изображения или страници, точно като на работния плот на твоя компютър. Като стана дума за десктоп, една друга интересна функция е Multi-Active Window, с помощта на която можеш да моделираш екрана така, както на теб ти харесва.

Неведнъж сме говорили зе екосистемата на Samsung, стана дума за нея и по-горе в този текст. Част от нея е стилусът S Pen Fold Edition, който е специално създаден за екрана на Galaxy Z Fold3. И да, това е втората основна причина да избера без условности Galaxy Z Fold3. Наличието и пълната съвместимост със S Pen отваря нови възможности. Представете си, че сте във видеоконферентна връзка и трябва да водите бележки по темите, които обсъждате? Всичко изброено е възможно на екрана на Galaxy Z Fold3 точно със S Pen, а освен това взаимодействието между устройствата е напълно интуитивно. В допълнение, стилусът на Samsung се предлага в още една опция – S Pen Pro. С този стилус имате свободата да оперирате с всяко едно устройство на Galaxy, чийто екран е пригоден за това. Важно е да се отбележи, че и двата стилуса са с прибиращ се накрайник. По този начин се защитава горният пласт на диспея, независимо от силата, която указвате при писане. Тъй като много пиша на хартия, положих сериозни усилия, за да намеря кусур в този стилус, но усещането за работа е превъзходно — от Samsung са успели да създадат един реалистичен при усещане дигитален уред, който пресъздава най-добре аналоговото усещане. Писане, запаметяване, търсене, редактиране на текстове и съобщения — това вече е фасулска задача със S Pen.

Малко по-горе подметнах за мултитаскинга. Да, това е възможност да вършите различни неща на телефона си и много от смартфоните на пазара се хвалят с мултитаскинг възможности. Но истинските възможности се проявяват в реална среда. Отворен имейл клиент, отворен текстови редактор и видеоразговор. Оказа се, че този смарфон на Samsung работи безупречно — тествах видеоконферентен разговор в горната част на екрана и представяне на моя кратка презентация пред участниците в разговора, за която имах записки. Отворих ги в долната част на екрана и всичко беше безпроблемно. 

Попитаха ме, добре де, това всъщност е таблет, който върши работата на смартфон. В никакъв случай. Този смартфон на Samsung е пиршество на формите — по-тънък и по-олекотен от очакваното, трябва да го подържите в ръка, за да разберете, че технологичните иноватори на компанията са постигнали чудеса. Дизайнът е експресивен, но и елегантен. В никакъв случай не натрапващ се или викащ силно. Макар да е сгъваем телефон, това съвсем не се усеща — дизайнът е изискан и пленяващ. Аз избрах цвят мистично черно, но останалите нови цветове също разкриват отлично чертите му, тъй че може да разгледате и мистично сребърно и зелено.