Какво представляват „частните“ 5G мрежи и за кого ще са полезни

Мобилните мрежи от пето поколение (5G) имат множество предимства и възможности. Най-разпространените са добре известни на всички – високата скорост, ниското времезакъснение и т.н. Една от по-малко дискутираните възможности е създаването на „частни“ 5G мрежи – изградени на определени локации за конкретни клиенти, които да ги използват.

Всъщност, частните 5G мрежи могат да се окажат един от най-важните аспекти на технологията и да осигурят солиден приход на телекомите. Освен това ще са един от начините, по които бизнес клиентите да се възползват от максимума на възможностите на тези мрежи. Мобилните оператори са наясно с това и обръщат доста голямо внимание на популяризирането на тази услуга.

Какво представляват частните 5G мрежи

Традиционното разбиране за мобилните мрежи е, че те могат да се използват от голям брой устройства и на огромна площ. Нужно е единствено SIM карта от съответния оператор. Частните 5G мрежи отново са направени от мобилен оператор, но са достъпни само за устройствата на определен клиент.

iPhone 5G

Те се различават от мрежовите срезове, защото имат изцяло собствено оборудване. Те не са част от съществуваща мрежа и имат собствени процеси за оторизация и достъп. От една страна това ги прави по-скъпи от мрежовите срезове, но и потенциално по-добри за някои конкретни клиенти. Докато при мрежовия срез, ресурсите на инфраструктурата са практически споделени и ограничени, то при частната 5G мрежа, клиентът е „сам“ в нея и може да използва абсолютно всичко.

За какво могат да се използват

Защо му е на корпоративен клиент да инвестира в практически собствена 5G мрежа? Една причина може да е желанието за максимална изолация на корпоративните данни и процеси, но и осигуряването на скорост и стабилност на връзката. Разбира се, не е рентабилно компания да си изгради собствена мрежа в цяла страна, но може да използва технологията за конкретни местоположения – например за централата си, както и за заводи.

Именно при фабриките ще са най-големите ползи от този тип мрежи. Частна 5G мрежа може да осигури нужната сигурна и високоскоростна комуникационна инфраструктура за умен завод, в който има десетки хиляди сензори, машини, устройства, алгоритми и да позволи комуникацията между тях в реално време с възможно най-ниска латентност. При това без да се налага сложно окабеляване и поддръжка.

Accenture дава за пример Ford, които използват частна 5G мрежа в един от заводите си за електромобили. Чрез нея се управляват машините по-бързо и ефективно, което намалява времето за реконфигурация и разполагане, спомага се за оптимизиране на консумацията на енергия и още много други ползи.

Тестове на Nokia също показват доста големи ползи от частните 5G мрежи в логистиката на производството. Например 40% увеличаване на ефективността на оборудването и 30% на цялостната ефикасност. Също така се отчитат и 98% спад в работата по поддръжка, а необходимостта от такава от ежедневна става месечна, а времето от часове спада до минути.

Factory
Голям потенциал

Както се вижда, частните 5G мрежи са нишова технология и далеч няма да са по джоба на доста компании. Телекомите бързо намират решения на този проблем. Една от възможностите е изграждане на споделена, но частна 5G мрежа. Тя може да се реализира в индустриална зона например и да осигурява инфраструктурата на два или повече завода на различни компании, които да си поделят разходите.

Другата възможност е 5G Network-as-a-Service (NaaS). Точно това обяви японският телеком NTT, като дори амбициозно заяви, че услугата се предлага глобално и се казва NTT P5G. Компанията казва, че платформата предлага „пълен набор от услуги, които отиват отвъд мрежата“ и интегрират сигурност, защита на данните и личното пространство, висока производителност и оптимизирани разходи.

Разработката използва клауд архитектура и може да се предлага през „облак“, на място или през Edge услуги. NTT е разработила и MicroSlicing технология за допълнителни мрежови срезове за „критични“ приложения и услуги, които да имат гарантиран капацитет дори и в частната мрежа. Вече има и големи клиенти от ранга на Mondelēz International и Javier Polit.

Потенциалът е забелязан и от военните. 5GRadar съобщава, че компанията Federated Wireless е извършила успешни тестове в една от базите на американските военноморски сили, в която частна 5G мрежа е използвана за управление на складови роботи и приложения с холограми, добавена и виртуална реалност. Тестовете са демонстрирали възможностите на прототип на технология за 12 млн. долара за умни складове и модернизиране на дейности.

Мрежата-прототип отговаря на най-строгите стандарти за сигурност на военните и е част от инвестиция за 500 млн. долара на американския Департамент по отбрана в сферата на 5G технологиите. Тя ще бъде завършена в базата в Олбани и ще бъде използвана от нея и занапред. Частните 5G мрежи имат голям потенциал и се очаква да бъдат един от ключовете към ускореното развитие и навлизане на Индустрия 4.0.