A1 има най-бързата 5G мрежа в България според Ookla

Инвестициите на А1 в истинска 5G технология се отплащат и 5G ULTRA получи признание от световния лидер в тестването на бързината и качеството на мобилните мрежи Ookla.

А1 България заяви, че Ookla е определила нейната 5G мрежа като най-бързата в България за 2021 г. Услугата 5G ULTRA обхваща населението в над 75 града и курорта и е регистрирала средна скорост на сваляне на информацията от 402.89 Mbps – над 250 Mbps по-бърза медианна скорост от останалите 5G мрежи в анализа.

5G ULTRA e единствената, която е изградена с 5G радио оборудване на европейски доставчик и работи на 5G честоти. По този начин 5G ULTRA мрежата осигурява гигабитови скорости и малко времезакъснение на връзката. Резултатите от анализа на Ookla показват медианни скорости, но в 5G ULTRA вече са регистрирани скорости на сваляне на информацията от над 1 550 Mbps.

A1 Fastest 5G Network

„Истинският печеливш от наградата на Ookla са нашите клиенти, които се възползват от 5G мрежа с ненадминато за България покритие с най-високи скорости. Стратегията ни по отношение на 5G, за разлика от останалите оператори на пазара, e да се фокусираме върху внедряването на 5G ULTRA в честотен спектър 3600 MHz. По този начин можем да предложим това, което най-много интересува потребителите – покритие с гигабитови скорости. Смятаме, че това е правилният начин да развиваме истинска 5G мрежа и резултатите от нашите инвестиции не закъсняват“, коментира Тодор Ташев, старши директор „Мрежа и услуги“ в А1 България.

Как работи тестът на Ookla?

Докладът на Ookla се базира на данни от Speedtest Intelligence тестове на потребители, които са осъществени между 1 януари и 30 юни 2021 г. на територията на България. В този период са направени общо 22 109 потребителски теста на 5G мрежите в страната, като 5G ULTRA е показала най-висок Speed ScoreTM – 357,68, който е с над 200 точки по-добър от резултата на втората 5G мрежа в анализа.

Инвестицията на А1 в 5G ULTRA за миналата и тази година е на стойност от приблизително 46 млн. лева. Планираната сума за следващите четири години по отношение на цялата мрежа на телекома възлиза на над 780 млн. лева.