China Mobile обявиха победителите в 5G търг за 6 милиарда долара

На 23 юли 2021 г. China Mobile обяви победителите в последния търг за 700 MHz макро базови станции, като Ericsson загуби почва на фона на геополитическото напрежение, а Nokia спечели 5G RAN договори в Китай.

Според Ройтерс, лондонска новинарска агенция, общата стойност на търга на China Mobile възлиза на около 6 млрд. долара, разпределени между три главни договора. За сравнение, търга за 5G лицензи (не за 5G мрежово оборудване) в България възлезе само на 13.4 милиона лева.

Ericsson отдавна бе предупредил, че рискува да загуби пазарен дял в Китай, след като шведските регулатори забраниха на китайските доставчици да работят в местните им 5G мрежите поради опасения за сигурността.  

Може би не е изненада, че китайският доставчик на мрежово оборудване Huawei е най-печелившият и в трите търга, като му е присъдено около 60% във всеки от тях. ZTE, също китайски доставчик, си осигури значителна част от трите търга – делът им варира между 29% и 33%.

Nokia, която преди време изгуби възможността да спечели сделки за 5G RAN в Китай, си осигури 10.11% дял в последния от трите договора на China Mobile, като компанията спечели общо 4% от целия търг.

Междувременно Ericsson си осигури 9.58% от единия 5G договор, с общ пазарен дял от 2%. Тази цифра е значително по-ниска от спечеленото от Ericsson в конкурентната процедура за 2.5 GHz в Китай, където той завоюва 11% дял. По-малкият пазарен дял изглежда е ответна реакция срещу споменатите забранителни действия на Швеция. 

Когато става въпрос за голям пазар като този в Китай, Ericsson се изказва в подкрепа на конкуренцията. По-рано тази година се появиха репортажи, че главният изпълнителен директор на компанията е лобирал пред шведския министър на търговията да отмени забраната за 5G оборудване на Huawei и ZTE в Швеция.

През второто тримесечие на 2021 г. продажбите на Ericsson в Китай спаднаха с 60% в сравнение с година по-рано, като компанията се позова на забавеното въвеждане на 5G в страната.