Д-р Марин Пенков: Нямаме никакви научни доказателства, че 5G мрежата би влияла негативно върху човек

Д-р Марин Пенков е началник на клиника “Образна диагностика” в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.

„Човекът се плаши от новото и неизвестното и ако погледнем исторически – хората в Англия са разрушавали тъкачните станове, защото са смятали, че те ще ги унищожат”

Димитър Панев: Появиха ли се научни доказателства за взаимовръзката здраве – 5G?

Д-р Марин Пенков: До този момент нямаме никакви научни доказателства, че новата 5G мрежа би влияла по някакъв начин негативно върху човешките организми. Това заяви един от най-добрите специалисти по образна диагностика в България д-р Марин Пенков. Той допълни, че в лабораторни условия е подлагана тъкан на облъчване в продължение на 72 часа и там са констатирани някакви проблеми, но няма човек, който да стои 72 часа, прегърнал излъчвателя. „Така че, ако вземем еднозначно нещата, всеки може да ги тълкува, както прецени, но 5G науката е твърде отскоро и не можем да говорим за доказана вреда,” допълни медикът, който завежда Клиниката по образна диагностика в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.

Тук има и още един въпрос – как можем да изолираме една човешка популация от всички други лъчения, включително и от мрежите от предишни поколения, да я подложим само на 5G, за да кажем – тя е по-здрава или е по-болна.

Д.П.: Хората сякаш са свикнали да се страхуват от новото, респективно – да го обвиняват?

Д-р Марин Пенков: Да, определено. Ако човек погледне исторически, хора в Англия са разрушавали тъкачните станове, защото са смятали, че те ще ги убият и унищожат. Така че наистина човек се плаши от новото, от неизвестното, особено сега, когато живеем в среда на свръхинформираност, трудно можем да отсеем истинските новини от фалшивите и тогава нещата стават много тежки, дори страшни.

Д.П.: Хората дори се опитаха да търсят връзката между коронавируса и 5G мрежите, а „Тренд” излязоха с изследване, според което всеки десети българин вярва в тази връзка.

Д-р Марин Пенков: Тогава защо на толкова много места, в които тази пандемия върлува с много сериозна сила, няма пусната 5G мрежа? Тази конспирация дойде от едни много сериозни fake news (фалшиви новини), според които в Китай пробвали 5G мрежите и там се появил коронавирусът. Само мога да ви кажа, че навремето се появи информация, а след нея и опасения, че енергоспестяващите крушки ръсят отрова над главите ни.

Д.П.: Български учен, с когото наскоро правих интервю, припомни, че преди 100 години човечеството е изпитвало безумен страх от облъчване, вследствие на появата на електрическата крушка с нажежаема жичка…

Д-р Марин Пенков: Точно това имам предвид. 5G мрежата е създадена за т.нар. „internet of things”, тоест – когато нашите мебели и всички уреди си комуникират един с друг, за да създават благини за нас – рискът тук е по-скоро дали от среда, която контролира, човек няма да заживее в среда, в която го контролира. Това е рискът, метафорично казано, не е здравословен. Така че всички конспиративни теории за измиране на птици, ако щете, са безпочвени. Човек от толкова дълги години се подлага на всякакви радиовълни, комбинирано с мръсен въздух, но досега не сме забелязали някаква сериозна аномалия. Не можем да обвиним едно нещо просто така, да го нарочим и да кажем – това е причината. На този етап хората трябва да бъдат спокойни.