5G бумът провокира най-големия ръст в пазара на смартфони в последните 6 години

Световният пазар на смартфони може да отбележи най-бързия си ръст от 2015 г. насам, тъй като разпространението на по-достъпни 5G устройства помага на индустрията да се възстанови от трудния пандемичен период.

Това сочат данните на глобалния лидер за пазарни проучвания International Data Corporation (IDC), която прогнозира, че през 2021 г. в световен мащаб ще бъдат доставени 1.38 милиарда смартфона, което е със 7.7% повече спрямо предходната година. В перспектива до 2022 г. анализаторите очакват растежът да продължи, като прогнозите са за увеличение на доставките с 3.8%. 

Един от основните двигатели на растежа ще бъде все по-широкото внедряване на 5G устройства на пазарите, където са въведени съвместими мрежи. Анализаторите на IDC прогнозират понижаване на цените на 5G устройствата и очакват, че средната продажна цена на 5G устройствата с Android може да спадне с 12% до $456 долара (730 лева) през 2021 г., преди да падне под $400 долара (640 лева) през 2022 г.

5G Smartphone

Според прогнозите на IDC в повечето региони извън Китай през 2021 г. ще има трицифрен ръст на доставките на 5G смартфони, въпреки че Китай все още ще бъде лидер по пазарен дял с почти половината от всички доставки в глобален мащаб.

Все пак екипът на IDC предупреждава, че силният растеж на смартфон индустрията през 2021 г. може да не е толкова значителен, колкото изглежда на хартия. “Въпреки че ръстът от 7.7% ще ни се стори като доста впечатляващ пазарен обрат, трябва да имаме предвид, че се възстановяваме от една от най-трудните години в историята”, казва в съобщението директорът на изследванията на IDC Антъни Скарсела. А именно, съобщението описа как доставките на смартфони за 2020 г. са намалели с приблизително 5.9%.