Всички показатели за динамичния ти живот — сега на китката, благодарение на смарт часовниците на Samsung

За да не губим време – с Galaxy Watch3 на Samsung измервам кръвното си налягане и ЕКГ по всяко време. Ще кажете – това е пресилено, как така, не всичко е толкова лесно, ала се оказва, че измерванията са лесни, точни, елементарни за преглед и изключително, изключително полезни и важни.

Има някаква уловка, сигурно така си мислите, но наистина няма. Ето какво се случи – преди да започна да измервам кръвното си налягане с приложението Samsung Health Monitor, регистрирах личния си профил и калибрирах своя Galaxy Watch3. Това е като да ти направят здравен картон, нищо сложно, но важно и необходимо, защото мога да следя какво се случва оттук насетне. Свързах през Bluetooth моя смартчасовник със смартфона ми Galaxy, който ще използвам за запаментяване на кръвното налягане. Елементарно, наистина.

Калибрирането също е толкова лесно, разбира се, тъй като говорим за сериозен уред, който измерва кръвното налягане и прави кардиограма, необходими са няколко важни неща – преди калибрирането да не си приемал алкохол, да не си пил кафе, да не си пушил – стандартни неща. Седнах на един стол, така както сядам преди да мерят кръвното ми по класическия метод. Поставих ръцете си на масата, така че да ми е удобно, отпуснах се и след няколко минути започнах процеса на калибриране. Важно е да си спокоен, но това всеки от вас го знае. По време на калибрирането, естествено, просто стоях спокойно – не съм ръкомахал, викал или каквото и да било. Просто правите това, което трябва да бъде направено с всеки медицински уред. Забравих да кажа – не е наложително да дишате по определен начин, просто стоите в спокойно положение и дишате нормално.

След това се налага да калибрирате вашия смартчасовник с маншетен апарат за кръвно налягане, който е одобрен от MFDS, за да може използвате Samsung Health Monitor на вашия Galaxy Watch3. При следване на екрана на часовника, всичко става много лесно. За да не се превръщам тук в човек, който инструктира какво да правите, спирам с описанията, защото важното предстои – на екрана на смарт часовника и в приложението на телефона си получавате резултати, които могат да бъдат за ваша лична информация, но също така и да споделите с вашия лекар за преглед или консултация.

По подобен начин се случва и електрокардиограмата, за която стана дума по-горе – чрез приложението Samsung Health Monitor, на екрана на телефона си получавате графика с пълна информация за ритъма на сърцето, за сърдечните честоти, за всичко онова, което вие и вашия лекар трябва да знаят.

Обновеното приложение Samsung Health Monitor е налично в България за Galaxy Watch3 и за Galaxy Watch Active2. Какво означава това – че всеки притежател на едно от тези устройства може да се възползва от проследяване на кръвно налягане и изготвяне на електрокардиограма. Първоначално подобни информации звучат чисто, как да кажа, информативно. Но когато веднъж имаш на китката си смартчасовник на Samsung и действително по всяко време можеш да измериш кръвното си или да си направиш електрокардиограма – тогава оценяваш, че един смартчасовник е много, много повече. Защото ти позволява да вземаш информирани решения относно здравето си. А днес това е много, много важно.

Признавам, че е имало много моменти, в които подценявам важността на кръвното налягане. Не бива обаче да е така, защото високото кръвно налягане е свързано с мозъчни, бъбречни и сърдечни заболявания. Сигурно звучи плашещо, но ако високото кръвно налягане не се лекува, то може да доведе до инсулт и коронарна болест на сърцето. Донякъде е обяснимо, че не следим кръвното си налягане – изискването за традиционен апарат за кръвно, дори и да го имаме наличен, е донякъде отблъскващо, простете за силната дума. Но това да се подготвяш всеки път, да слагаш маншета, да мериш кръвното си – досадно е, отнема малко време, но рядко го правим. Докато измерването чрез смартчасовника, който е непрекъснато на ръката ни, е просто интуитивно.

Признавам, че бях изненадан като прочетох статистиките – оказа се, че около 33,5 души по целия свят са засегнати от артериални фибрилации (това е честа форма на анормална сърдечна дейност). Навярно знаете, че артериалните фибрилации често са причинени от проблеми на сърдечносъдовата система, вкл. сърдечни тромби, дефекти, инфаркт.

Когато разказвах за електрокардиограмата на приятели, те наистина не можаха да повярват, че това е възможно – всеки си спомня как преди време са ни правили кардиограми в болниците. Въпросната функция за електрокардиограма работи като анализира сърдечната дейност чрез сензор, вграден в Galaxy Watch3 и Galaxy Watch Active2. Когато часовникът стои стабилно на китката, без да я стяга, седнали сте удобно, спокоен сте, единственото, което се изисква от вас, е да разгънете лакътя си и да поставите долната част на ръката си на гладка повърхност. Докосвате часовника, задържате 30 секунди, приложението мери вашия пулс и сърдечен ритъм, и всичко е готово.

Нещо повече – смартчасовниците на Samsung изглеждат вълнуващо добре. А това е важно.