Бъдещето на телевизорите? Тук е и се нарича Neo QLED

Ще ви споделя какво търся, когато избирам телевизор – детайли в картината и контраст между цветовете. Макар да знам, че не бива да “залитам” към  контраста или да се фокусирам в детайлите, защото хубавата картина е съвкупност от немалък брой други фактори, за мен тези две характеристики са приоритет. 

Има и още една особеност – здравето на очите. Всеки е бил замерян с фрази като “стига си гледал телевизора, ще ти се изморят очите”, “дай им малко време на тези очи да починат”, “ами боли те главата, как няма да те боли, като само телевизия гледаш.” Разбира се, с нищо не бива да се прекалява и главата наистина боли, ако цял ден човек виси пред телевизора. Но една новина ми направи впечатление този месец, свързана точно с грижата за зрението.Samsung Electronics обяви, че моделите от най-новата серия телевизори на компанията – Neo QLED са получили първия по рода си сертификат за „Безопасност за зрението“ от Съюза на електротехниците в Германия (VDE). Това е изключително престижен немски институт за сертифициране на електротехника.Сертификатът включва „Безопасност за очите“, „Нежен към очите“, тест за нивото на трептене, еднородност и прецизност на цветовете.

Като лидер в световната телевизионна индустрия през последните 15 години, Samsung се ангажира изцяло с разработването на продукти, които предлагат не само отлично качество на картината, но и са ориентирани към човека и неговото здраве“, коментира Yonghoon Choi, вицепрезидент, дивизия „Визуални дисплеи“ в Samsung.

Пиша това, защото понякога човек си мисли, че няма кой знае какво иновативно да се случи в един телевизор. Да – може да бъде по-голям, по-тънък, по-енергийно спестяващ, но картината? Картината вече не е ли достигнала своя оптимум, окото може ли да възприеме повече? Заех се със задачата да направя проучванетопо темата, защото през последната една година хората прекарват повече време у дома, а от Samsung твърдят, че иновациите им дават на потребителите възможност да извлекат максимума от екранните устройства,позволявайки им да работят ефективно, да общуват пълноценно, да поддържат добра физическа форма и да се отдадат на своите интереси и любими занимания.

Помислих си – добре, избирам Neo QLED. Да видим какво ме очаква.

На първо място, ще обърна внимание на концепцията. За да направиш революция в телевизорите, трябва да се съобразяваш с много неща, но най-важният фактор е съдържанието, което се възпроизвежда на екрана. А то може да бъде толкова разнообразно, колкото е светът наоколо. Един телевизор трябва да пасва както на стар концерт на Bee Gees, така и на спортно събитие, заснето с 30 камери.

Samsung разработи гамата Neo QLED, за да подобри изживяването при гледането на телевизия, независимо от съдържанието на екрана Ключова роля тук играе Neo Quantum процесора, както и новите светодиоди Quantum Mini LED. С размер, който е  1/40 от размера на конвенционалните светодиоди, Quantum Mini LEDs осигурява изключително фин контрол на светлината. Както добре знаете,контролът на светлината е всичко. Или го имаш, или го нямаш. Номерът при Neo QLED е, че се надгражда по всички фронтове -–светлината е под твой контрол заради дълбочината на черния цвят. Черното никога не е било по-черно.. Налична е технология за увеличаване на мащаба, която надгражда над телевизорите на Samsung досега.  Така се получава картина, която е не само реалистична, тя е ултрареалистична. 

Освен телевизионното съдържание, днес е важно да говорим и за геймърите, тъй като те са голяма част от потребителите на такива високо технологични телевизори. Samsung е официален партньор на Xbox Series X в Съединените щати и Канада.С подновяването на това споразумение тази година, двете компании ще продължат да работят заедно, за да предложат на геймърите неповторимо изживяване. Samsung Neo QLED предлага нови възможности, които го правят феноменален спътник на следващото поколение игри с Xbox Series X.

Помните, че по-горе стана дума за детайлите. Детайлите, разбира се, са ключови – гласи клишето. Samsung Neo QLED позволява да се види практически всеки детайл с невероятна 4K яснота. Харесва ми, че някъде бях попаднал на описание на картината като “копринено гладка”. Тя безусловно е такава – със 120 кадъра в секунда и ниско време за реакция от 5.8ms.

Новите телевизори от Neo QLED серията са част от ера, която ще преобърне представите ви за истинско телевизионно изживяване. С риск да прозвуча лековато, бих искал да споделя, че понякога  обръщам и много голямо внимание на външния вид. Всъщност не е ли точно външният вид един от главните разсейващи фактори? При Samsung Neо QLED това е сведено до минимум – революционният му дизайн го прави най-тънкия телевизор досега.

След толкова много функционалности, въобще не ми се иска да говоря за работа.. Но е редно да спомена, че моделите Neo QLED ще бъдат възможно най-доброто допълнение към домашния ви офис. Но стига работа, време е за забавление. Потърсете повече тук: https://www.samsung.com/bg/tvs/qled-tv/highlights/