Време е смартфоните да променят нашия начин на живот. Серията Samsung Galaxy S21 прави това

Винаги има нещо уникално в революционните и иновативни продукти, което създава нови стандарти.

Проправя нов път.

Обръща погледи на онези, които не са успели да постигнат това, да открият следващото голямо нещо. Често този уникален аспект е свързан с външния вид. Друг път е функция, която променя правилата на играта. Трети път е съчетание от двете, така ловко и смело измислено, че освен логична еволюция в определен смисъл е и реална революция. Това са продуктите, които съзнанието ни запаметява по един особен начин, защото те ни помагат да работим и да се забавляваме по-лесно, по-адекватно, по-креативно, по-различно.

Дефиницията на едно устройства не е ли точно това - да улесни живота ни, не да го затрудни или натовари. Да отвори нови врати, да ни позволи да погледнем по нов начин на заобикалящия ни свят, защото открива възможности, които преди това не са съществували.

Да потърсиш нещо бързо в Интернет, докато водиш спор с приятели – да, това е нещо, което днес приемаме за даденост. Но преди чакахме да отвори библиотеката, да си вземем номерче или еднодневен билет, да разтворим дебелите книги и евентуално след няколко часа да разкрием какво точно ни казват различните източници. Да направим качествена портретна снимка на детето си – наемане на студио, професионална камера, осветление, фонови системи, какво ли още не. Да платим, ако сме забравили парите си – как да го направим? Единственият начин бе да вземем пари на заем, никой не си и помисляше, че мобилният ни телефон ще съдържа банковите ни сметки, кредитните ни карти. Безброй други неща, примерите могат да продължат дълго.

Технологиите се развиха толкова бързо, така всеобхватно покриха различни частици от живота ни – било то личен или професионален, че ни обгърнаха като уютен кашмирен плат, за да ни защитят, предпазят, спестят нашето време, разкрият повече възможности за нас. Но това бързо развитие на практика постави на масата много функции, стотици функции, които днешните смартфони например притежават. Когато обаче си технологичен лидер, какъвто е Samsung, не се стремиш да пълниш поредния си нов модел с безкраен брой нови функции. Не, това би било погрешна стратегия. Стремиш се да усъвършенстваш вече наличните, както и да налагаш нови правила на играта, образно казано.

Защото технологичното устройство, което държим в ръката ни - то вече е неделима част от нашия живот, от нашия лайфстайл.

Това устройства вече е нашата любима музика. И предпочитаните от нас филми. Информационните ни източници. Снимките на близките ни. Гласовете на децата ни. Финансите ни. Билетите ни за влак или самолет. Ключовете ни за колата. Какво ли още не. Смартфонът е нашият лайфстайл. Събуждаме се с него. Заспиваме до него. Той е и нашата аларма, точно време, прогноза за времето и какво ли още не. Денят ни минава около него. И ако е създаден така, както трябва, денят ни ще бъде хубав. И да, това е възможно.

Когато в мен попадна Samsung Galaxy S21 Ultra, си помислих именно за това – 24-часовото ежедневие, начинът на живот, лайфстайлът, събран в това съвършено на външен вид устройство. Да, фактите са налице – това е устройство от най-висок клас. Системата от камери – първото, което отчетливо виждаме в дизайна – е изцяло усъвършенствана. Когато включих телефона – дисплеят беше ярък, изключителна картина в дланта ми.

Винаги съм обичал да пиша с писалки, моливи, ролери, каквото ми падне, да държа нещо в ръцете си и да пиша. Някаква калиграфска привързаност явно, но изследванията, че когато изписваш буквите с ръката си, а не да натискаш клавишите, мозъкът ти функционира по друг начин, често са се появявали в съзнанието ми. S Pen – популярният стилус, който се добавя като допълнителен аксесоар към серията Galaxy S – е точно това. Да записваш бележки по време на среща, както ми се случи онзи ден, е приятно приключение. Някак подсъзнателно човек пише красиво, използва различни цветове, маркира, отбелязва, подчертава. Хубаво е.

Помислих си – това е скок напред. Бях наблюдавал в детайли представянето на новата гама лайфстайл телевизори на Samsung, която включва The Serif, The Frame, The Sero и The Terrace, както и Samsung The Premiere, 4K лазерен проектор за истинско кино-изживяване, замислих се – това също е скок напред.

Но не просто технологичен, това е лайфстайл скок напред.

Защото, когато се забавлявахме с приятели и демонстрирах в офиса The Framе, всичко беше на едно друго, различно ниво. Помня, че пихме следобедно кафе, прекрасни чаши за късо кафе, подарък от скъп приятел. Помня, че гледахме откъси от филма The Irishman – бяхме на стара американска вълна. Помня, че ги пусках от смартфона си и усещането беше за цялостна картина, съчетание от аналогови удоволствия (дърво, цветя и кафе в един класически офис) и дигитална реалност (телевизор и смартфон от Samsung). Но за да се допълват тези две противоположни свята – аналоговият и дигиталният – те би трябвало да са създадени с мисъл за лекота, уют и креативност.

Друг път излизам в мъгливо време, сам, само с един мобилен телефон в ръка. Нарочно не взимам допълнителни фотоапарати, обективи и т.н., защото вярвам, че ограничението на едно устройство повишава креативността. Последният път се разхождах просто ей така из софийските улици, снимах, изтривах, снимах, изтривах. Не беше важно да снимам, за да споделя в социалните мрежи. Беше важно да снимам, да откривам гледни точки, да търся архитектура и геометрия на формите, да се науча да наблюдавам още повече.

Тествах най-усъвършенстваната система от професионални камери, които някога Samsung е постигала – системата на Galaxy S21 Ultra.

С тази система от камери наистина могат да се заснемат впечатляващи снимки със студийно качество и при различни условия. S21 Ultra е с четворна задна камера (ултраширока, широка и двоен телеообекти) – защо ми е да взимам различни обективни, чанта пълна с тежки оптики. Една от иновациите, за която говорих в началото на текста – онези, които променят правилата на играта, е режим Director’s View. Този режим позволява да се превключи и да се избере най-добрия кадър. Защо е необходимо това, ще попитате. Причината е тази – когато попаднете на интересно място, пред очите ви се разказва история, не винаги сте професионално подготвени (все пак не всеки е учил режисьорско и операторско майсторство). С този режим вие може да разкажете историята от най-добрата гледна точка. Трябва ви глас? Никакъв проблем – благодарение на новите Galaxy Buds Pro на Samsung можете да уловите едновременно както околните звуци, така и собствения си глас, като използвате опцията за запис с няколко микрофона. Така можете да настроите Galaxy S21 Ultra в режим Pro Video на статив и да използвате Buds Pro като гласов микрофон, за да се отдръпнете назад и да запишете реч, да заснемете движение със звук или/и друг фонов звук и то с много високо качество.

Като говорим за индивидуалност, не ми се иска да забравя още нещо, свързано с камерите на Samsung смартфоните. Има една функция, която мнозина от вас познават, но за мен тя е типичен пример за революция. Наглед би прозвучала просто дори – Single Take, но зад това име стои толкова много. Със силата на изкуствения интелект, тази функция позволява заснемане на различни статични и видеоформати с едно докосване. Режимът вече, за разлика от предишните мобилни телефони на Samsung, е оптимизиран с нови настройки за още по-професионален резултат като например Highlight Video и Dynamic Slow-Mo, чрез които можете да се съсредоточите върху най-завладяващите моменти. Защо тази функция е важна ли? Защото моментът понякога е една секунда – кадърът е пред вас, после изчезва, но с помощта на Single Take вие използвате максималната мощ на този смартфон, всички камери, различни видове кадри, за да може после да изберете най-удачната. Това е функция, която променя начина на живот.

Веднъж оставен на масата, Samsung Galaxy S21 Ultra е тема за разговор. Елементите на дизайна са толкова отчетливи, че погледът на всеки се фокусира върху него. И как иначе – изцяло новият, впечатляващ корпус на системата от камери, който елегантно се слива с металната рамка на устройството, впечатлява на много нива. Луксозното матово покритие и двете визии – „Загадъчно черно“ и „Загадъчно сребърно“ – са безапелационни.

Но защо лайфстайл не е само външен вид, защо лайфстайл е тема, която разбираме като начин на живот, а начинът на живота е форма и функция. Зад ултимативният корпус на всеки нов продукт на Samsung се крие задълбочена работа, изтощителна инженерна и развойна дейност, която превръща новите устройства в онези малки и големи неща, които не само променят начина ни на живот, не само го правят по-красив, но ни позволяват за бъдем по-ефективни и по-креативни. А какво по хубаво от това.