Samsung представи най-новите си иновации за една по-добра „нормалност“ на CES 2021

Samsung внася още повече разнообразие в потребителското изживяване у дома чрез новите технологии Samsung Bespoke 4-Door Flex, 110-инчовия MICRO LED и JetBot 90 AI+

В унисон с политиката за устойчиво развитие, Samsung представи концепцията Galaxy Upcycling at Home и разширяването на системата за екосъобразни опаковки при телевизорите през 2021 г.

Samsung Electronics Co., Ltd. сподели своята визия за бъдещето по време на CES 2021, изложението за потребителска електроника. В рамките на виртуална пресконференция компанията представи новите си продукти, показвайки как продължава да създава иновации – гъвкави решения, които са интелигентно свързани и използват изкуствен интелект, за да направят ежедневието на потребителите по-лесно.

„Днес нашият свят изглежда по различен начин и голяма част от вас са изправени пред нова реалност – такава, в която наред с други неща, вашият дом придобива по-голяма значимост“, каза Sebastian Seung, президент и ръководител на дивизия „Развойна дейност“ в модерния център за научни изследвания, който ръководи разработването на технологии за крайни потребители. Акцент в изследователската дейност е оптимизиране на технологичните изживявания у дома. „Нашите иновации са предназначени да осигурят по-персонализирани и по-интуитивни изживявания, които да са адаптирани към потребностите на потребителите и да им помогнат да дадат израза на емоциите си. Ние работим усилено, за да предложим иновации от следващо поколение с Изкуствен интелект като основен фактор за едно по-добро „утре“.”

Създаване на по-персонализирано потребителско изживяване

Тъй като миналата година хората прекарваха повече време вкъщи, технологията, която искаха да имат, се превърна в технология, от която се нуждаят. Разчитайки на технологиите, потребителите откриха много решения, с които да направят своя живот по-лесен. Телевизорите бяха от ключово значение за забавлението – а понякога и за поддържане на добра форма. Chromebook се превърнаха в ключов инструмент за домашното обучение. Интелигентните хладилници помогнаха за планиране на пазаруване от разстояние и приготвяне на храна. Смартфоните бяха незаменими.

Продължаващите инвестиции на Samsung в иновации, които се адаптират към променящия се начин на живот, позволяват на компанията да върви в крак с бързите промени. Сред ключовите иновации, които компанията представи, са:

 • Samsung Bespoke 4-Door Flex: Най-новата версия на хладилника Bespoke се предлага със сменяеми панели – в различни и разновидности по отношение на материалите. Те позволяват на потребителите да регулират своя хладилник по отношение на формата и функцията. Новият модел с 4 врати, който ще се предлага в Северна Америка тази пролет, включва също така чисто нов Beverage Center™, който осигурява бърз достъп до диспенсър за вода и автоматично пълнеща се кана за вода. Samsung Bespoke 4-Door Flex се предлага и с двоен автоматичен ледогенератор, който прави не само обикновен лед с кубчета, но и натрошен лед, за да отговаря на различни предпочитания за студени напитки.
 • 110-инчов MICRO LED: Този нов телевизор разполага със самостоятелно осветени неорганични LED-диоди с тънка рамка с т.нар. Infinity Screen, който идеално се слива с пространство в помещението. Резултатът е невероятно завладяващо визуално изживяване с изумително качество на картината. 110-инчовият светодиод MICRO включва „4Vue“-технолодия (Quad View), опция за гледане на четири екарана – така, че можете да сте в крак с няколко спорта наведнъж или да предавате уроци, докато играете видео игра. Също така, за потребителите в САЩ, ще има повече от 160 безплатни канала, които ще са достъпни чрез Samsung TV Plus. MICRO LED ще бъде пуснат в световен мащаб от тази пролет.
 • Лайфстайл телевизори: Новата гама телевизори на Samsung включва The Serif, The Frame, The Sero и The Terrace – наскоро пуснатия в продажба 4K QLED външен телевизор – както и Samsung The Premiere, 4K лазерен проектор за истинско кино-изживяване.
 • SmartThings Cooking: Новата услуга от Samsung SmartThings е създадена, за да направи кулинарното пътуване безпроблемно. Автоматично планиране на храненията, задвижвано от Whisk’s Food изкуствен интелект, препоръчва ястия за цялата седмица, създава списъци за пазаруване с необходимите съставки и се свързва с магазините за хранителни стоки директно от Family Hub™ функцията на хладилника или от мобилния екран. Рецептите могат да се изпращат директно до синхронизирани устройства на Samsung, за да се сведат до минимум неприятностите и грешките.
 • Samsung Health Smart Trainer на телевизори Samsung 2021: Samsung Health безпроблемно превръща дома в личен фитнес, а новата функция Smart Trainer проследява и анализира движенията в реално време, точно като личен треньор – по време и след тренировка. Smart Trainer предоставя обратна връзка относно физическата форма, помага на потребителите да преброят повторенията си и да изчислят изгорените калории. С видео и интерактивно обучение чрез гласов контрол с активиран Bixby, Samsung Health Smart Trainer оптимизира и персонализира домашното тренировъчно изживяване.

Изкуственият интелект и роботите като част ежедневието, включително в домакинството

Samsung отдавна е в челните редици на иновациите в областта на Изкуствения интелект и роботиката. Компанията използва седемте си глобални изследователски центъра за изкуствен интелект, за да подобри технологиите. Чрез въвеждането на Изкуствен интелект в своите продукти, Samsung трансформира домакинските дейности и технологичните изживявания у дома – от перални машини, които оптимизират използването на вода, перилни препарати и цикли на пране, до телевизори с Quantum процесор, които могат да оптимизират HD съдържание до 8K резолюция.

Основните технологии, представени по време на пресконференцията на Samsung, включват следното:

 • JetBot 90 AI+: Тази нова прахосмукачка, използва технология за разпознаване на обекти, за да ги идентифицира и класифицира, и да изчисли най-добрия път за почистване. LiDAR и 3D сензорите позволяват на JetBot 90 AI+ да избягва кабели и малки предмети, като същевременно почиства труднодостъпни ъгли във всеки дом. Оборудван също с камера, JetBot90 AI+ е с интегрирано с приложението SmartThings, за да не изпускаш от очи какво става в дома ти.
 • Samsung BotCare: Най-новата разработка в нарастващата гама от роботи на Samsung
 • Samsung Bot™ Care е проектиран да използва Изкуствен интелект за разпознаване и реагиране на поведението на потребителя. Той може да действа едновременно като роботизиран асистент; ще се адаптира към твоя график и навици, и ще ти изпрати напомняния, които да ти помагат и да те насочват през целия ден.
 • Samsung Bot™ Handy: Samsung Bot™ Handy, все още в процес на разработка, разчита на усъвършенстван Изкуствен интелект, за да разпознава и вдига обекти с различни размери, форми и тегло, превръщайки се в продължение на ръката на потребителя в работата му у дома. Samsung Bot™ Handy ще може да разпознава разликата между материалния състав на различни предмети и ще използва подходящото количество сила за хващане и придвижване около домакински предмети. Той ще работи като доверен твой партньор, за да помага при домашни задължения като почистване, подреждане или сортиране на съдовете след хранене.

С поглед към бъдещето, Samsung разработва и други приложения на технологиите с Изкуствен интелект в ежедневието. Компанията продължава да надгражда върху успехите си в областта на Samsung Bot™ Retail, благодарение на който потребителите получават информация и насоки с оптимизиране на пазаруването. В процес на развитие е и GEMS, т.нар. екзоскелет на Samsung, който асистира при увреждания и проблеми, свързани със здравословното състояние. Тези иновации позволяват на роботите и роботизираните устройства да съществуват съвместно с хората, подобрявайки техния живот и предлагайки разнообразни начини на живот в различни среди.

Технологии за по-добро бъдеще

В края на пресконференцията на Samsung в рамките на CES 2021 бе представена визията на компанията за това как технологиите могат да бъдат движеща сила за прогреса и за по-добро бъдеще за всички. Samsung не вярва в съществуването на едно единствено универсално решение – устойчивостта в дългосрочна перспектива изисква инвестиции в широк спектър от области. Ето защо компанията се фокусира върху три ключови сфери, които да се възползват най-много от технологичните иновации – устойчивост, образование и достъпност.

„Винаги насочваме усилията си към изграждане на по-устойчиво бъдеще. С фокус върху околната среда, хората и обществото, продължаваме да предлагаме на потребителите инструменти и технологии, с които те да се справят с предизвикателствата на ежедневието и в същото време да създаваме една по-добра среда за всички “, коментира Sandeep Rana, старши мениджър „Устойчивост“ в Samsung.

Като част от мисията за създаване на кръгова икономика, Samsung развива програми и системи за опаковане, които осигуряват устойчивост в продуктовия жизнен цикъл – от началото до края:

 • Galaxy Upcycling at Home: At the event, Samsung announced an update to its Galaxy Upcycling program called Galaxy Upcycling at Home. The new program reimagines the lifecycle of an older Galaxy phone and offers consumers options on how they might be able to repurpose their device to create a variety of convenient IoT tools.
 • Повторно използване на ресурсите – при това, още у дома: Samsung представи обновената си концепция за повторно оползотворяване на ресурсите – Galaxy Upcycling at Home. Новата програма трансформира представите за жизнения цикъл на старите Galaxy телефони и предоставя на потребителите възможности как могат да предефинират ролята на устройствата си, като създават разнообразие от нови подходящи за тях IoT инструменти.
 • Екологични опаковки за телевизори: Samsung обяви, че през 2021 г. системата за екосъобразни опаковки ще обхване QLED и UHD телевизорите, мониторите и продуктите от аудио-дивизията. Като част от мисията за опазване на околната среда, компанията създава продукти и решения, в чието ядро е залегнала именно идеята за устойчивост. Например, новото дистанционно със соларен панел, от части произведено от рециклирана пластмаса, може да бъде зареждано и чрез слънчева светлина, и чрез друг светлинен източник в помещението. А това намалява отпадъците, свързани с изхвърляне на батерии.

Samsung вярва, че действията на бъдещите поколения ще бъдат ключови за развитието на бъдещето. Ето защо компанията слага акцент върху образованието в сферата на технологиите в рамките на програмата Samsung Solve for Tomorrow, като насърчава младите хора да търсят креативни подходи за решаване на обществено значими предизвикателства. А програмата Samsung Innovation Campus помага на студентите да развиват своите личностни качества и технически способности с цел да се реализират по-добре в професионалния си живот.

В рамките на пресконференцията Samsung представи решенията на компанията по отношение на по-добра достъпност на хора с увреждания при използване на технологичните продукти. Приложението SeeColors е създадено в помощ на онези, които страдат от далтонизъм. Благодарение на настройките на представените за 2021 г. нови модели QLED телевизори, те могат да се насладят на по-добро визуално изживяване. Функцията Sign Language Zoom, интегрирана в телевизорите, гарантира на всеки възможността да се възползва максимално от технологиите.

И не на последно място – представата за това колко предизвикателно може да бъде да запазиш баланса между дигиталния и аналогов свят вдъхнови Samsung да развие функционалността Digital Wellbeing. Тя помага на потребителите да управляват времето, прекарано в дигиталния свят – така че да използват технологиите, за да живеят по-добър живот и да се чувстват силни и подготвени.

За повече информация относно представените на CES 2021 технологии, моля, посетете: www.samsung.com/bg