Huawei: COVID-19 затвори много врати, но иновациите са прозорец към надеждата

Пробивите в техническите иновации обещават да направят живота по-добър, бизнеса по-интелигентен и света по-приобщаващ

На церемонията по откриването на Световния мобилен конгрес в Шанхай 2021, заместник-председателят на Huawei Кен Ху говори за огромното въздействие, което COVID-19 оказа върху страните, предприятията и хората по света, както и за ролята на технологията в борбата с пандемията.

Иновациите не са само за преодоляване на предизвикателствата, с които се сблъскваме днес“, каза Ху. “Става въпрос за проясняване на утрешния ден. След като овладеем пандемията, трябва да се помислим, как да въвеждаме нови методи, да подобрим качестовото на живот, да правим бизнес по-умно и да един създадем един по-приобщаващ свят.” Той обясни, че макар неравностойният достъп до цифровите технологии и умения да е разширил разделението на дигиталния свят, пандемията значително е влошила ситуацията. „Трябва да насочим иновациите върху предоляване на бариерата между тези, които имат и онези, които нямат и върху стимулиране на дигиталната инклузивност“.

COVID-19 създаде много нови изисквания за цифрова инфраструктура.

През изминалата година Huawei работи в тясно сътрудничество с оператори, за да осигури стабилното функциониране на повече от 300 мрежи в 170 държави. В Индонезия Huawei използва нова технология за дигитално предаване, за бързо внедряване на над 50 000 базови станции. В Нинся, Китай, интегрираните рутери на Huawei позволяват мулти-облачен достъп за корпоративни потребители, като им помага да преминат към облака по-бързо и с по-нисък разход. “Докато сме се насочили към възстановяване,” каза Ху, “трябва да сме сигурни, че иновациите не са само за днешния ден. Те са за проясняване на утрешния ден и за създаване по-голяма социална стойност.

Иновации за по-добро качество на живот

По време на речта си, Ху показа на публиката Cyberverse на Huawei – усъвършенствано AR приложение, което демонстрира как 5G мрежи, 5G устройства и AR технология могат да се обединят, за да създадат по-завладяващо виртуално изживяване, независимо дали става върпос за реалистична гора или симулация в космическото пространство. Новото приложение дава възможност за безпроблемно интегриране на виртуална и физическа реалност с много прецизни възможности за позициониране на ниво сантиметър, огромна изчислителна мощност и предаване с висока честотна лента чрез 5G. Huawei очаква Cyberverse да създаде много нови възможности за растеж в различни сектори, включително образование, развлечение, туризъм, транспорт и навигация.

Иновации за по-интелигентен бизнес

През последните години технологии като 5G, облак и AI започнаха да играят важна роля в производството, ускорявайки прехода към по-интелигентни и гъвкави операции. Ху обясни как фабриката Dongguan South на Huawei в момента използва 5G мрежи с базирани в облак приложения за изкуствен интелект в своите 5G производствени линии за смартфони, за да стимулира огромни печалби от производителност.

Възможностите в сферата на дигиталната трансформация изобилстват. Huawei прогнозира, че до 2025 г. 97% от всички големи компании ще използват AI. Според други прогнози за 2025 г. 55% от целия БВП на Китай ще се задвижва от цифровата икономика, а 60% от глобалните приходи на операторите ще бъдат получени от индустриални клиенти. Ху отбеляза, че за постигането на тези прогнози „всички индустрии трябва да се съсредоточат върху подобряване на своите възможности, изграждане на екосистема и създаване на стойност с дигитални технологии“.

Като доставчик на ИКТ инфраструктура, Huawei сe фокусира силно върху иновациите в 5G, за да подпомогне дигиталната трансформация на всички индустрии. Ху отбеляза, че иновациите на Huawei са съсредоточени в три области: технология, продукти и приложения.

  • Технология: Новото решение на Huawei – 5G Super Uplink – осигурява несравними скорости на връзката, помагайки на компаниите да преодолеят тесния вход в индустриалния интернет.
  • Продукти: Напълно обединените крайни изчислителни 5G продукти на Huawei ускориха внедряването на сайтове за крайни изчисления с коефициент 10.
  • Приложения: Huawei Wireless X Labs инкубира 5G приложения с партньори в широк спектър от области като производство, здравеопазване, финанси и транспорт. С тези партньори Huawei проучва как 5G може да помогне на различните индустрии да станат дигитално по-ефективни.

Huawei също така работи в тясно сътрудничество с клиенти и партньори, за да стимулира иновациите в 5G. В момента компанията работи с екосистемни партньори за разработване на устройства, насочени към задоволяване на специфичните нужди на индустрията. Чрез съвместни иновации и стратегически партньорства със своите клиенти, Huawei се стреми да стимулира 1 до N разширяване на 5G приложения за бизнеса. Компанията работи и за координиране на 5G комуникационните и индустриални стандарти за по-бързо мащабиране на 5GtoB приложения.

Ху съобщи, че в сътрудничество със своите партньори и регионални оператори Huawei е подписала повече от 1000 договора за индустриални 5G приложения в над 20 индустрии.

Иновации за по-приобщаващ свят

Докато се насочва към борбата с пандемията, Ху предупреждава, че светът е изправен пред реален риск от K-образно икономическо възстановяване, след като COVID-19 бъде овладян. Той прогнозира все по-голямо разделение между организации и хора, които активно се възползват от цифровите технологии и тези, които не го правят. За да се избегне дисбалансирано развитие, да се преодолее цифровото разделение и да се насърчи приобщаващия растеж, Ху подчерта, че фокусът на иновациите трябва да се измести към производството на по-голяма социална стойност.

Компанията подкрепя думите си с инвестиции. Чрез партньорство с оператори в Гана по инфраструктурен проект за селска мрежа, в момента Huawei планира да разположи над 2000 базови станции RuralStar в отдалечени региони в цялата страна. Това ще помогне за увеличаване на мобилното покритие в Гана от 83% на 95% и ще доведе до онлайн свързане на общности за първи път.

По подобен начин, новите AI услуги, внедрени на HUAWEI CLOUD, се използват, за да помогнат на малка компания в Малайзия да удвои производствения си капацитет, без да увеличава броя на персонала по време на пандемията.

Ху също сподели как 5G мрежите са били използвани, за да позволят отдалечен ултразвук и CT сканиране, които помагат за справяне с дисбалансираното разпределение и недостига на медицински ресурси.

Завършвайки речта си, Ху подчерта, че макар пандемията да затвори много врати, иновациите отварят нов прозорец към надеждата. Той заключи, че чрез непрекъснати иновации Huawei ще продължи да търси отворени партньорства със своите клиенти и партньори, за да помогне на индустриите да станат дигитални и да направят живота по-добър, бизнеса по-интелигентен и света по-приобщаващ.

На тазгодишния Световен мобилен конгрес в Шанхай Huawei представя в зала N1 седем нови концепции за ИКТ мрежа, включително Wireless 1+N, Home+, All-Optic Bases и Cloud-network Smart Connections, както и девет нови продукта и решения, включително ултра-опростени сайтове, гигабитова домашна широколентова връзка, първокласни частни линии и интелигентни облачни мрежи.

MWC Шанхай 2021 се провежда от 23 до 25 февруари в Шанхай, Китай. Продуктите и решенията на Huawei могат да бъдат намерени на щанд E10, E50 и E90 в зала N1 в Новия международен изложбен център в Шанхай (SNIEC). За повече информация посетете: https://carrier.huawei.com/en/events/mwcs2021.