2025: само след 4 години медиите ще печелят 1 трилион евро от 5G

1894 е годината, която изцяло променя света и го прави по-свързан, по-глобален. Едва 20-годишен Гулиелмо Маркони открива, че има невидими електромагнитни вълни, които се движат в пространството със скоростта на светлината. Хрумва му, че чрез тях могат да се изпращат сигнали на големи разстояния и така се случва първия успешен безжичен телеграф. През 1900-1901 година Маркони вече осъществява връзки над 3000 км, останалото е история.

Това се случва през 1894 година, представяте ли си?

Днешният свят е изцяло преобразен, именно от онова гениално откритие.

Със сигурност Маркони не би повярвал на очите си, когато види как се е развило неговото откритие. Представете си дори една ваша почивка с приятелско семейство – тя е свързана с толкова интересни иновации, немислими за онова време. Под 100 лева е цената на две радиостанции, които свързват двете коли безжично. Под 1000 лева е цената на един изключителен GPS, снабден с всички актуални карти, независимо къде в света се намирате. Като добавим към това мобилните телефони, безжичният интернет, непрестанната информация за трафика, която получавате… иновациите са безброй.

Днес всички тези безжични технологии помагат на медиите да създават по-лесно и по-бързо съдържание, но и също така да го “преместват”, да го “изпращат”, да го “излъчват”, където им хрумне, във всяка една точка на Земята.

Нещо повече – ако преди един футболен мач от Италия се предаваше през сателит до Бразилия и цели фамилии се скупчваха на гледат живото излъчване на стар черно-бял телевизор, днес всеки младеж на плажа в Рио де Жанейро може да гледа, който мач си поиска чрез бърза интернет връзка, при това на собствения си мобилен телефон с изключително добър екран.

Днес повече от 70 процента от ползвателите на мобилни телефони гледат видео през тях, като този процент стабилно се увеличава след въвеждането на по-доброто 4G покритие преди години. Представете си какво ще се случи, когато 5G е масова разпространена и достъпна техенлогия.

Едно нещо е сигурно – както Макрони преобрази свързаността в света, така и 5G ще направи възможно въпросната свързаност да бъде масово използвана за създаване и дистрибутиране на медийно съдържание по нов начин. Радиото беше революционна медия, достъпна до всеки. Същото ще се случи сега с видео-съдържанието. Благодарение на 5G то се превръща в сигурен и качествен начин за предаване на информация, без прекъсвания, навсякъде, с отлично качество.

Приходите на медиите постепенно ще растат до 1 трилион евро. Причината - 5G

Нов доклад, изготвен по поръчка на компанията Intel, показва, че 2025 година ще бъде изключително ключова за развитието на медийния сектор. Според този доклад тогава ще се стигне достатъчно насищане на 5G-технологияга, за да може с нейна помощ медийният сектор да генерира над 50 процента от приходите си. Очаква се през 2028 година този процент да достигне 80.

Защо изследваме медийния пазар?

Именно медиите са тези, които пострадаха най-много от новите играчи на пазара, от промяната в дистрибуционните методи, от новите правила в рекламния бизнес. Същите тези медии сега имат възможност не само да преобразят себе си, но да се възползват от глобалната аудитория, която вече има достъп до съдържанието, което създават.

В момента навсякъде се случват много трансформации, бизнес моделите се променят. Едно обаче е ясно. Днес едно съдържание, създадено в София, може след секунди да бъде достъпно на всяко едно място по света. А когато на това място има качествена и бърза 5G – връзка, със сигурност ползвателите ще бъдат повече. Това създава нови възможности за медиите.

Защото да имаш най-доброто съдържание на света не е достатъчно. Задължително е твоята дистрибуторска мрежа да бъде отлична. Но и това не е достатъчно. За крайният потребител е важно да има лесен, надежден и бърз достъп до твоето съдържание, независимо къде се намира. А това се постига чрез 5G.

Освен очевидните предимства за иновативни сектори като гейминг и виртуална реалност, 5G създава нови възможности дори за традиционните медии. Независимо дали става въпрос за излъчване на живо на F1 (но благодарение на виртуалната реалност бихте могли дори да усещате вибрациите на болидите) или концерт на любим изпълнител (по-реалистично звуково усещане), медиите ще се възползват максимално от предимствата на 5G-технологията. И всичко това не просто чука на вратата, а се развива, днес, сега.

Промени в дигиталния рекламен пазар

Възможностите за развитие на медиите, които предоставя 5G не само позволява споделяне на съдържание по нов начин, но и развитие на рекламния пазар. Очаква се до 2028 година пазарът на мобилна дисплей реклама да е около 150 милиарда евро в глобален план. 5G-технологията ще е от съществено значение и ще играе ключова роля.

Само си представете следните факти:

  • Нарастване на мобилния трафик е лавинообразно. Само след години се очаква да бъде седем пъти повече, отколкото е днес.
  • Абонатите на мобилни услуги, които използват смартфони, ще бъдат 7.2 милиарда през 2023 година.
  • През тази година се очаква 71 процента от целият мобилен трафик в света да бъде видео съдържание.