Deloitte пита: Ще промени ли 5G света или просто ще го направи по-бърз?

Едно е ясно – наличието на високоскоростна Интернет връзка променя света, при това го променя в неочаквано бързи скорости. Широкото използване на Интернет през мобилни устройства започна с навлизането на безжичната технология от трето поколение (3G), след това 4G и Long-Term Evolution (LTE). Така в един момент се каза, че практически навсякъде може да използваме Интернет през мобилните си устройства, които носим в себе си.

Скоростите непрекъснато се увеличаваха, също и покритието. В същото време намаляваха и цените на крайните устройства. Днес може да се каже с достоверност, че около 2,5 милиарда души използват смартфони, а 1,2 милиарда таблети. Само през 2017 година бяха свалени над 175 милиарда мобилни приложения. Нещо повече, някои от тези приложения имат над 1 милиард ползватели – практически в почти всички страни по света. Това кардинално промени начинът, по който общуваме, обменяме информация, работим.

Тук възниква един от основните въпроси – след като 4G беше причина за толкова много промени, някои от които революционни, възможна ли е нова революция в технологичното развитие на света? Или промените ще надградят онова, което беше вече започнато от 4G? Възможно ли е наличието на 5G просто да направи света малко по-бърз, но нищо повече? Това са въпроси, които се анализират в актуалния доклад на Deloitte за технологични прогнози.

За да отговорят на тези въпроси, анализаторите от Deloitte правят пълен анализ на възможностите, които предлага 5G. И въпреки, че техническите стандарти на 5G все още се развиват, потенциалът на 5G е наистина огромен, особено що се касае за дигиталните трансформации на индустриите, възможностите за крайни връзки при изграждане на системи тип Internet of Things, както и намаляване разходите за на връзки за пренос на данни. Всъщност, ще се случи така, че 5G тотално ще промени как много от индустриите оперират, в това число ще промени и бизнеса на мобилните оператори – предвид високите инвестиции в 4G мрежи, много от тях се опитват да капитализират вложеното, пише в доклада на Deloitte.

 

Да видим какво е важно за бъдещето ни с налична 5G-свързаност. Три основни неща: скорост, ниска латентност и повече "ленти" в мрежата

СКОРОСТ.
Но защо имаме нужда от по-висока скорост, каквато предлага 5G? Една от причините е видеото.

Данните на Deloitte показват, че 78 процента от трафика през мобилни телефони ще бъде за видео. През 2016 година той е бил в рамките на 60 процента. Както е известно, 5G позволява един филм с HD качество да бъде свален в рамките на 5 до 10 секунди. За сравнение – филм със същия обем се сваляше за 10 минути през 5G. Фактите са налице – 5G-технологиите позволяват достигане на скорост от 10 гигабайта на секунда.

В допълнение към това – подобни скорости могат да превърнат дори игри или приложения с виртуална реалност, които са изключително “лакоми” в трафика на данни, да се държат отлично при 5G-свързаност.

ЛАТЕНТНОСТ.
Какво е латентност и защо ниската латентност е толкова важна? Всъщност, преимуществото е наистина голямо. Латентността е времето за реакция, необходимото време един пакет данни да отиде от едно място до друго, грубо казано. Една голяма част от възторга на специалистите, свързан с 5G-мрежите е свързан точно с тази особеност, която е ключова за много операции в редица индустрии. Развитието на свързаните устройства и Internet of Things всъщност зависи именно от ниската латентност – без нея те няма как да оперират и да дават решения, за които са създадени. Невъзможността сензори да бъдат свързани по такъв начин през Wi-Fi мрежи всъщност забавяше развитието на Internet of Things системите.

Да обясним – онези случаи на използване на Internet of Things, които са важни като автоматизация в индустриални процеси, проследяване на активи, “smart city” приложения, телемедицина, са невъзможни без ниска латентност. Всъщност някои от тези процеси изискват изключително ниска латентност или мигновена реакция. Така например медицински процедури чрез роботи се нуждаят от ултра ниски нива на латентност, за да може да бъде налична прецизност, но и “усещане”, пише в доклада на Deloitte. Така са възможни операции от хиляди километри разстояние.

Относно последното преимущество – повечето “платна” в една мрежа, ясно е, че 5G-мрежите могат да осигурят това. Вместо да се изграждат отделни мрежи за различни технически изисквания, 5G позволява в една мрежа да се създадат отделни “платна” без да се нарушава капацитета и възможностите им.

При толкова много възможности кое би спряло 5G да има огромно влияние върху развитието на живота ни утре?

Истината е, че нищо не би трябвало да спре развитието на 5G mри толкова много преимущества, освен възможностите за изграждане на достатъчно 5G-мрежи. Разбира се, става дума за огромни инвестиции, които са по силите на малко държави. Необходимостта от инвестиции идва в труден момент за самите телекомуникационни компании – поддръжката на вече съществуващите и изградени мрежи е скъпо. Все още не е напълно ясен и бизнес модела, по който ще работят новите мрежи – що се касае до приходите за телекомуникационните компании. Въпросите не са един или два, но едно е ясно – предвижданията са за все по-мащабно и бързо навлизане на 5G. Добре дошли в новата 5G реалност. Тя вече е тук.