Професорът по иновации Милена Стойчева: Тенхологиите променят медицината

"Да се опитаме да използваме технологиите в наша полза."

Медицината днес все повече се нуждае от технологиите, за да се развива. Но за да го стори със скоростта и в обема, за който мечтаем, тя се нуждае от иновативни, новаторски технологии, решения на бъдещето. технологиите. Мрежите от пето поколение се използват в Европа вече две години, а провежданите междувременно медицински изследванията досега не са показали вредно въздействие върху човешкото здраве.

За да се убедим в това Димитър Панев разговаря по Дарик радио с Милена Стойчева, изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България:

 

Къде е първата пресечна точка между медицината и технологиите и една ли е тя?

М.С.: Много е интересен въпросът какво означва в днешно време медицината и как технологиите я променят? За мен и за голяма част от новото поколение медицината вече се превръща в място, където ние искаме освен да се излекуваме, да предотвратим болестното състояние и да направим превенция на най-тежките заболявания. Това, с което технологиите ни помагат, е първо да ускорим този процес, дори да го преобърнем и да го ориентираме изцяло от болнолечение към здравеопазване. Другото е да се направи процесът на взаимодействие между пациент и лекар по-персонализиран. Тоест, взаимодействието вече се поставя на основа едно към едно, а не е въпрос на типологични видове решения към пациентите.

В последно време много се говори за т.нар. телемедицина, ежеседмично чуваме за нея, какво означава това? Хората си представят телевизор и връзка…

М.С.: Дори този принцип на телемедицината позволява вече да се правят операции отдалеч. Това вече се практикува в някои места и може би е черешката на тортата в момента, от гледна точка на постиженията в медицината. В телемедицината наистина има екран, има обаче и лекар, който може едновременно да помага на много повече хора. Тоест, осигурява се мащабност и се понижават разходите в някои случаи.

Разбира се, тя не може да бъде прилагана навсякъде, но спестява средства на системата и оптимизира достъпа, особено на отдалечени места, където специалист не може да достигне. В нея също се включват т.нар. комбинации от сензори – може от далечно разстояние да се проследяват определени показатели на пациентите, след което да се предават по канал и така да се взимат по-добри решения от страна на лекаря.

Понякога могат да се предвиждат и кризисни ситуации, защото в такива случаи, в които може да се осъществява постоянно наблюдение, могат да бъдат избегнати усложнения, особено в сърдечно-съдовата област.

В контекста на предимството на мрежите от пето поколение, които осигуряват светкавична връзка, как ще анализирате опасенията, че 5G ще застраши здравето?

М.С.: Едно от предизвикателствата с технологиите е, че ние трябва, когато ги ползваме, да развием достатъчно познания за тях и да си изработим критично мислене и оценка. Така че, от тази гледна точка аз също не съм видяла медицински и научни доказателства, че тези мрежи вредят.

От друга страна обаче това, което е много важно, е да следим развитието и да се опитаме да използваме технологиите като средство за разрешаване на ситуациите – те да работят в наша полза. Трябва да се опитаме да ги използваме така, че те да не ни променят към некритични същества.