Урсула Фон Дер Лайен: 5G е сред приоритетите на Европа в следващите години

Е

вропейският съюз (ЕС) ще инвестира силно в 5G мобилни мрежи, както и в развитието на следващото шесто поколение или 6G. Наличието на критична дигитална инфраструктура се води за приоритет от Брюксел във визията на Съюза до края на 2030 г. Това обяви, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в своето годишно обръщение пред Европейския парламент.

Тя вижда огромно приложение на новите мрежови технологии в свързването на отдалечените места на Стария континент и развитието на икономиките в тези далечни региони. Това е стара идея на Брюксел, която ЕС не успя да разгърне с познатата под името “селски интернет” инициатива. Развитието на 5G мобилните мрежи ще улесни процеса и наистина може да отвори нови възможности за отдалечените региони на Стария континент.

„Без широколентова връзка вече е почти невъзможно да се изгради или движи бизнес. Тя създава огромна възможност за възраждане на отдалечените региони“, обяви Урсула фон дер Лайен по време на речта си пред ЕП.

Инвестиции в бъдещето

stck-ursula-vr-ar-eu

Заради факта, че 5G попада сред приоритетите на ЕС, Брюксел е готова да използва част от антикризисния фонд NextGenerationEU, в който са заделени 750 млрд. евро. Урсула фон дер Лайен откри още няколко инициативи, които ще разчитат средства от него. Това са изграждането на европейски облачни центрове, суперкомпютри и създаване на електронна идентичност за европейците.

Инвестициите за нова мрежова инфраструктура ще включват освен 5G, така и такива в доизграждане на оптичната свързаност на Стария континент и средства за разработката на 6G. Европа изостана с приемането на петото поколение мобилни мрежи, като сега Брюксел ще се стреми не само да навакса, но и да се опита да диктува технологиите след няколко години.

„Без широколентова връзка вече е почти невъзможно да се изгради или движи бизнес. Тя създава огромна възможност за възраждане на отдалечените региони“

Урсула Фон Дер Лайен, председател на Европейската комисия

Председателят на ЕК обяви, че за да може да изравни икономическото развитие на Стария континент, първото нещо, което трябва да направи е да осигури бърз достъп до интернет.

“Недопустимо е 40% от европейците в селските региони все още да нямат достъп до широколентов интернет”, обяви Урсула Фон Дер Лайен.
Тя допълни, че подобна връзка ще отвори възможностите за дистанционна работа, обучение, онлайн пазаруване и отключването на нови и нови дигитални услуги. Според Урсула Фон Дер Лайен в момента е почти невъзможно да стартираш и развиваш бизнес без добра интернет връзка.

Важността на 5G

Европейският съюз загуби надпреварата за 4G, до голяма степен, заради фрагментирания телеком пазар на континента. Брюксел се опитва да не повтаря грешката от преди повече от десетилетие и стартира отрано различни инициативи и планове за стимулирането на 5G мобилните мрежи. Резултатите засега са доста смесени, като забавянето на пускането на новата технология в Европа беше наложена донякъде, заради коронавирус пандемията.

Брюксел все пак идентифицира 5G като голям фактор в развитието на европейската икономика през следващите години. Според изследване поръчано от Европейската комисия, потенциалните икономически ползи от новата технология се оценяват на 141 млрд. евро и 2.3 млн. нови работни места сред страните от Съюза.

0
млрд.
евро добавена стойност
0
млн.
нови работни места