Samsung Galaxy A52 – модният смартфон за всяка от 52-те седмици на годината

Казват “една седмица на модата”, но какво ще стане, ако всяка седмица от годината е “седмица на модата”? Какво би се случило, ако притежавате аксесоар, който стои адекватно всяка седмица от годината – лятото на плажа, пролет на пикник-поляната, зимата в уютния ви дом, а есента навън, под падащите листа, в романтичните малко по-студени вечери, предвещаващи застудяване. 

Номерът на Samsung Galaxy A52 e, че изглежда зашеметяващо добре. В същото време този смартфон впечатлява с жизнени и ярки цветове, както и удивителна детайлност на FHD+ Super AMOLED дисплея. Технологията Eye Comfort Shield2 намалява синята светлина, a Real Smooth осигурява плавност на изображението. Ще попитате – при какъв дисплей? Става дума за широк 6,5-инчов Инфинити-O дисплей.

Това, което са направили Samsung с модела си Galaxy A52, e да го направят желан. Не само ценово и технологично, но и визуално. Харесва ми, че естетически семплата опаковка на устройството – превърнала се в екологична норма и сред други брандове – всъщност някак помага за един уау-ефект, който се получава, когато извадите смартфона от кутията. Рестайлингът е в крак с тенденциите, изключително модерен, смел донякъде; усещането е за висок клас мобилен телефон, таргетиран към младите. Особено онези, които се занимават с креативни професии, имат по-интелигентен поглед към дигиталния свят и използват социалните мрежи не само за забавление, но и за работа.

Интересното е, че този смартфон има много ясно изразен заден панел, впечатляващо приятен при допир – с едно особено меко и копринено усещане, но в същото време създаващ усещане за отлична изработка. Удобните и елегантни извивки на стилния корпус на Galaxy A52, минималният отвор на камерата и матовото покритие на гърба представят един емблематичен външен вид, който се разпознава отдалеч. Като добавим към това и четири възможни цвята, усещането за красота е завършено – лилаво, черно, бяло и синьо. Нещо повече – A52 е вече устойчив и на разляти течности, капки и пръсти. Със сертификат IP67 за водо- и прахоустойчивост, този смартфон на Samsung издържа на потапяне във вода на дълбочина до 1 метър за 30 минути.

Едно от първите неща, които правя, когато се сблъсквам с нов телефон, е да инсталирам приложение за музика. След това преглеждам плейлистите си – все едно не съм ги виждал, но на нов телефон те изглеждат като нови. Да видя любимите си обложки на съответния дисплей, да пусна някоя песен, за да видят как звучи телефона – без слушалки, без допълнителна Bluetooth-колонка. Със своите два високоговорителя – един в горната част на корпуса и един в долната – се оказва, че стерео аудиоизживяването без слушалки е възможно. Интересно е, че когато пуснеш филм на екрана, неусетно създаваш малка киновечер, звукът е кинематографичен, от най-високо качество.

Ако все пак притежавате отлични слушалки с класически жак, то тук е мястото да похвалим Samsung, че не се отказват така лесно от възможността да слушаш музика с кабел.

Има едно странно усещане, когато имаш нов телефон в ръката си, зареден напълно. Тъй като прекарваш известно време, за да изследваш новите му функции и на практика го натоварваш значително, в един момент се вглеждаш в батерията му – ако тя е реагирала не както трябва (демек – застрашително пада), това създава едно усещането на несигурност. Голямата изненада тук е именно адекватната реакция на батерията. Тя е с 4500 mAh, която дава повече време за стрийминг, за споделяне, за игри, за още и още. Какъв е номерът, ще попитате? Номерът е, че батерията на този Samsung Galaxy A52 се управлява от изкуствен интелект, който анализира маниера на употреба за по-дълъг живот на батерията. Със Super Fast Charging – нали знаете колко е хубаво това, включвате телефона към зарядното и той наистина се зарежда по-бързо от останалите. Така пълната мощ на A52 се връща бързо-бързо. Когато говорим за мощ, важно е да подчертаем, че този смартфон се характеризира със страхотна производителност, която позволява да правите няколко неща едновременно. За целта се грижи усъвършенстван осемядрен процесор и до 6GB RAM. Ако вътрешната ви памет не достига, винаги може да добавите до 1TB място за съхранение с microSD карта.

В един телефон, предлаган с няколко цветови варианта, е понякога трудно да определиш цвят, който наистина впечатлява – случва се така, че цветовете или са прекалено силни, или са подвластни на някаква временна тенденция, която скоро отшумява. Тук цветните опции наистина са стилни и адаптивни към всякакъв вид начин на живот. Начинът, по който корпусът елегантно обгръща цялата заднa част на телефона и прави така, че камерите да изглеждат на място – като интегрална част от дизайна, е впечатляващ. Макар този мобилен телефон да не е флагман, важно е усещането, че не е просто осакатена версия на Galaxy S или Galaxy Note. Това не е малкото братче на големите модели, а напротив – притежава собствена идентичност. Когато пак обърнете телефона с дисплея към очите ви, всъщност за пореден път откривате, че една от силните черти на модела е именно удивителния му дисплей. Всъщност едва ли ще намерите дисплей с такива характеристики в телефон от този ценови клас. Честота на опресняване е до 90 Hz, което прави скролването още по-плавно. А 5G вариацията на Galaxy A52 – Galaxy A52 5G, предлага честота на опресняване от 120 Hz. За Galaxy A52 5G и по-големия му брат – Galaxy A72, които бяха представени на глобалния и локалния пазар в средата на март тази година, вече ви информирахме тук.  

Колкото до камерите и възможностите за фотографско изживяване, казано накратко – получавате възможно най-доброто. Системата от няколко камери на Galaxy A52 наистина издига фотографското изживяване на следващо ниво. С този мобилен телефон ще снимате с изключително висока резолюция с 64MP основна камера, която е с оптична стабилизация на изображението. Като допълнение към нея може да увеличите зрителното поле с ултраширокоъгълна камера. Ако пък искате да заснемете детайли – на помощ идва макрокамерата.

Колкото повече използвам този мобилен телефон и в каквито и ситуации да попадам, разбирам, че дисплеят и външният му вид са просто изключителни. Вписват се в абсолютно всяка ситуация, телефонът изглежда чудесно – независимо дали е поставен на кожена седалка на автомобил, стара тухла или дървено работно бюро. Да, телефонът е направен от пластични материали и няма претенцията да бъде премиум модел, но качеството на изработка е много високо, а когато го държите в ръка – усещането не заблуждава. Имате на разположение машина, която работи отлично и изглежда отлично. Така или иначе прекарваме най-много време да гледаме дисплея, а тук – както вече стана дума – 6.5-инчовият дисплей не разочарова.

В заключение – за мен това е телефон, който лесно може да препоръчате на всеки, ако не желаете да се впуснете в допълнителен разход. Мобилният телефон е достъпен, но важните неща са впечатляващи – батерия, дисплей, бързина, качество на изработка, камери. Какво повече, всъщност?