Как и защо 5G ще промени спорта

Модерните спортисти от доста години разчитат на високите технологии, за да подобряват постиженията си. Спортът е още един свят, който може да очаква доста промени през следващите години, като в основата на тях ще са мобилните мрежи от пето поколение (5G). Този път основните ползи няма да са само за спортистите, но и за всички, които имат нещо общо с тази сфера.

Специалисти, отбори, регулатори, телевизии, рекламодатели и зрители. Всеки ще може да извлече ползи от 5G в спортния свят. Една от големите демонстрации ще е следващата година по време за Зимните олимпийски игри в Пекин.

Плановете на организаторите са да покажат възможностите на 5G, особено на mmWave версията, за осигуряване на телевизионното покритие на игрите. Предвижда се излъчване на живо на спортни събития с 8K резолюция, а видеопотоците ще разчитат на 5G за максимално бърза и лесна връзка. Това далеч не е всичко.

Човешката връзка е ключова

С мисъл в този дух работят организаторите на телевизионното отразяване на Олимпийските игри. Те никога не забравят, че спортът е от хора за хора. Затова т.нар. видеопокритие винаги поставя на фокус не само самите спортни изпълнения, но и миговете и емоциите преди и след тях.

Всичко това генерира огромно количество съдържание: над 9000 часа видео за общо 17 дни с много паралелни излъчвания, преки включвания и огромен интерес. Тази година той ще е още по-голям след като Олимпийските игри в Токио миналата година бяха отложени заради пандемията, а тази година не се очаква да бъдат допускани много зрители. Затова телевизионният интерес ще е още по-голям.

„Токио 2020“ (събитието запазва оригиналното си име въпреки отлагането с една година) ще е и първата Олимпиада, която се записва и излъчва с 4K HDR резолюция. “Целта ни не е да консумираме технологии, а да осигурим по-добър начин да разкажем историите на най-великите атлети в света“, коментира Янис Екзаркос, изпълнителен директор на Olympic Broadcasting Services (OBS) в официалния сайт на Олимпийските игри.

Именно това е смисълът на технологиите – те да останат на заден план и да осигурят по-добри преживявания на хората. Ролята на 5G мрежите тук ще е от значение.

5G и телевизията на живо

Излъчването на ТВ предавания на живо винаги е било предизвикателство. Особено когато става дума за видео с висока резолюция. Нужно е сериозно обрудване, за да се случи, но модерните технологии може да помогнат. Например наскоро Nokia и TV Azteca извършиха първото ТВ излъчване през 5G мрежа в Латинска Америка.

Екипите осигуриха предаване на живо на видео с 4K резолюция от камерите до сървър на телевизията, без да се налага допълнителна инфраструктура, а само 5G мрежа. За тестът е използван 100MHz спектър с 3.5GHz честота, което е достатъчно за предаване с високо качество, без прекъсвания и други проблеми. Това е „ключът“ към новата ера на телевизията.

Тестовете показват, че благодарение на 5G мрежите, телевизиите могат да осигуряват видео покритие с топ качество с по-малко инфраструктура. Освен това могат да разполагат повече камери, а мобилните им характеристики улесняват промяната на техните позиции за покриването на повече ъгли по време на динамични събития.

В комбинация с допълнителни технологии, например облачни услуги, това води до намаляването на нужното оборудване, инфраструктура и разходи. OBS изчисляват, че за Игрите в Токио „стъпката“ на нужната инфраструктура ще е по-малка с 30%, но в същото време ще позволи генерирането на 30% повече съдържание.

Предимства и за зрителите

През есента на 2020 г. Samsung и американската телевизия Fox Sport тестваха нова услуга. Притежателите на смартфони с 5G връзка имат достъп до специално приложение за гледане на бейзболни мачове. Интересното в него е, че зрителите имат възможност да управляват камерите, от които гледат мачовете. Те могат да променят ъгъла и увеличението, като имат възможност да гледат 5 камери едновременно (от общо 90 на стадиона) и да връщат до 3 минути назад.

5G мрежите ще позволят на телевизиите и доставчиците на съдържание да предлагат и други интерактивни функции и услуги, включително с добавена и виртуална реалност. По-ниските разходи за осигуряване на излъчване (практически само камера с 5G модул и налична мрежа) пък отварят възможност за предаване на повече спортни събития, които в противен случай биха били пропуснати.

Ericsson отбелязва в блога си и още ползи от 5G в спорта. Някои от тях са директни за спортистите – възможност за повече и по-детайлни анализи на тренировките, благодарение на множество сензори в екипите и стадионите. Други ползи ще са косвени за зрителите – повече и по-умни камери за сигурност по стадионите, улеснени системи за проверка на билетите, оптимизиране на транспорта от и до залите и арените.

Повече интерактивност

Ericsson откроява и още ползи и възможности, включително 360-градусови камери и умни стадиони.

Въпросният умен стадион може да е изпълнен със сензори за най-различни показатели. Една идея е например да има сензори в топката, вратите и дори играчите по футбол. Всичко може да се следи в реално време с ниска латентност и да е ясно къде точно е топката и има ли засада. Зрителите пък могат да следят на телефоните си любопитни статистики като подавания, скорост на изстрелите към вратата и др.

„Смисълът на 5G не е да бъде по-бързо 4G. Възможностите на 5G са много повече от това… Трябва да се мисли за 5G като за система, а не просто за мрежа. Мисленето на хората ще се промени и 5G ще има ключова роля в това“, казва д-р. Лий Сангчул пред Total Telecom.

Това вече се случва и още тази година можем да очакваме първите демонстрации на новите възможности. И 5G ще промени начина как гледаме и преживяваме спортни събития не само от разстояние, но и на самия стадион, когато можем отново да го посещаваме.