Нови 5G-екипирани мобилни телефони идват от А1. Ето подробности

Най-важното условие за съществуване на 5G е изградената мрежа от операторите, но дори и да има такава, без достъпни крайни устройства, потребителите няма как да се възползват от възможностите на 5G. През 2021 това със сигурност ще се промени в глобален аспект.

Един от операторите в България, А1, представя нова серия крайни устройства тази седмица. В прессъобщение от мобилния оператор се казва: “В момента А1 разполага с единствената 5G мрежа, която използва 5G честоти и оборудване в България. По този начин телекомът предлага истинско 5G преживяване със скорости, достигащи над 1000 Mbps и много ниско времезакъснение. Мрежата от пето поколение на А1 стартира през ноември в София, вече включва 90% на населението на открито в град Бургас, и през тази година ще обхване всички населени места с над 10 000 жители и ключовите курорти в страната.”

А1 добави пет смартфона към своето портфолио от устройства, които поддържат петото поколение мрежа на телекома. Сред най-новите допълнения са модели на Xiaomi, ОnePlus и ZTE, като с тях мрежата вече може да се достъпва и от устройства в средния клас, с което компанията иска да направи 5G по-достъпна за потребителите в страната.

Потребителите на мобилна услуга от А1 вече могат да тестват 5G мрежата у нас и да се насладят на гигабитови скорости с всички модели от серията Mi 10T. В това число влизат бюджетният Xiaomi Mi 10T Lite, класическият Xiaomi Mi 10T, както и звездата на бранда за миналата година – Xiaomi Mi 10T Pro. Смартфоните на китайския производител традиционно се отличават с добро съотношение цена/качество, като моделите от тази серия не правят изключение. Възможността за връзка с първата истинска 5G мрежа в страната ги прави още по-привлекателни.

Сред моделите, които работят с 5G мрежата на А1, e и новият ZTE Axon 11 5G. Смартфонът се предлага ексклузивно от А1 и идва в комплект с практични безжични слушалки QCY T9. Към неговите ключови характеристики можем да добавим мощния 8-ядрен Qualcomm Snapdragon SD765G, прецизната четворна камера и елегантния външен вид, характерен за цялата Axon серия. ZTE Axon 11 5G е смартфон на границата между средния и високия клас като характеристики, а гигабитовите интернет скорости с 5G определено допълват отлично цялостното му представяне.

Едно устройство от OnePlus също вече поддържа 5G мрежата на А1. OnePlus Nord N10 в известна степен е като бюджетна версия на OnePlus Nord. Той запазва много от ключовите му предимства, включително и възможностите за връзка с мрежите от пето поколение. Самият ОnePlus Nord се очаква да го последва в кратки срокове.

Компания на тези устройства правят два модела на Huawei, които могат да се свързват с 5G мрежата на А1 още от първия ѝ ден – P40 Pro и Mate 40 Pro. Към списъка със смартфони скоро ще се добавят и още устройства, включително дългоочакваните модели от серията iPhone 12. В обозримо бъдеще се очаква и включването на Samsung Galaxy Note20 Ultra и Samsung Galaxy S20 Ultra. Флагманите на корейския производител ще са сред най-високия клас устройства, които могат да се свържат с първата истинска 5G мрежа.