Супер стилен и супер функционален: ето как да извлечете максимума от Galaxy Z Flip5

Когато говорим за пето поколение сгъваем телефон е абсолютно ясно, че иновациите и подобренията са много, възможностите — неограничени, а качеството наистина неповторимо. Мобилният телефон е усъвършенстван във всяко отношение, но как да използвате максимално богатството от възможности?

Ето например, функционалността на външния екран (Flex Window). Въпросният външен екран е почти четири пъти (да сме коректни — 3.78 пъти) по-голям от предишното поколение. Съвсем естествено, всичко това подсказва, че познатите възможности са подобрени, но и са добавени нови. Без да отваряте телефона си, имате бърз достъп до най-често използваните приложения. Да не говорим, че разполагате с пълна QWERTY клавиатура. Въпросният екран е достатъчно ярък, за да правите снимки или селфита и да проверявате веднага качеството им. Също така, онези снимки, които не са се получили според очакванията ви, могат да бъдат изтрити пак през Flex Window, без да отваряте телефона си.

Дори и не съм предполагал колко удобни са уиджетите — независимо колко са на брой, през Flex Window и опцията Multi Widget View е много лесно да откриеш онези, които ти трябват. Понякога най-удобни са простите неща. Например — когато плъзнете пръст отдясно наляво имате бърз достъп до три зададени контакта за бързо набиране, а това улеснява неимоверно работата.

Предимството да имате премиум телефон, който се сгъва лесно и удобно, за да бъде удобно поставен в джоба или държан в ръката ви, е голямо. Така хем разполагате с мултифункционален смартфон, когато го разгърнете, хем e компактен и удобен, когато е в джоба ви.

Другото интересно нещо, което ме впечатли, е така нареченият “hands free” режим. Тъй като всички свързваме въпросния режим с възможността да говорим през Bluetooth, някак подценяваме възможностите, които един премиум смартфон може да предостави за работа със свободни ръце. Благодарение на Flex режима може да гледате развлекателни приложения под ъгъл между 75 и 115 градуса като приложенията се оптимизират спрямо ъгъла на сгъване. Всичко това се случва лесно, когато отидете в Разширени функции и Лаборатория, където избирате Панел в режим на огъване. Представете си едно отворено музикално приложение във Flex режим. Случва се така, че в горната част на екрана имате основното съдържание от съответното приложение (картинка на сингъла, визуализации), а в долното имате целия необходим панел за контрол. Да не говорим, че най-вдясно се намира опцията, която превръща долната част от екрана в тъчпад и наистина активира мишка, подобна на тази, с която работите на компютъра. И така, с помощта на пръстите ви, може да я насочвате, да кликате върху линкове за бърза работа, да селектирате.

Впрочем, Galaxy Z Flip5 разполага с изключителни камери, които са с подобрени възможности. Детайлите накратко — става дума за една 10MP предна камера (интегрирана във вътрешния дисплей) и две 12МP основни (задни камери) камери. Заради несравнимия си форм фактор, телефонът дава възможности, които са уникални и неповторими. Няма как да постигнете това с друг смартфон. Благодарение на по-широкия Flex Window може да създавате зашеметяващи снимки от всеки ъгъл и то без да използвате ръцете си. А най-забавна е функцията Dual Preview, с която визуализираш това, което снимаш на основния и на външния екран.

Знам, че при сгъваемите телефони винаги се гледа пантата. С какво се сблъскваме тук — въпросната Flex панта оптимизира потребителското изживяване, защото дизайнът е солиден и няма как да се съмнявате в хилядите отваряния и затваряния. В същото време дизайнът е направен така, че да е естетически безупречен, което е изключително инженерно постижение. И не на последно място, както стана ясно в редовете дотук — независимо дали е отворен или затворен, възможностите на телефона са много.

Има нещо, което не съм засегнал, но ползвам ежедневно. Само помислете за Google Maps, Google Lens, Google Meet. Samsung си партнира успешно с Google на едно ново ниво, което позволява изключителна интеграция. Когато пътувам в чужбина се ориентирам през Google Lens коя забележителност е на пътя ми, а ако се наложи да проведа видео разговор, това става във full high definition. Нещо повече, ако седна да пия кафе, винаги преглеждам YouTube Originals, тъй като имам ексклузивен достъп като потребител на избрани Galaxy устройства.

Пропуснах нещо, за което не сме говорили. Качеството на звука. Ще оставя само тези три думи — изключително високо ниво! Вие ще разберете защо, когато използвате смартфона.