Samsung разгръща нови възможности с новия сгъваем Galaxy Z Fold4

Августовската новина, която превърна отпускарския летен месец в интригуващо технологично изживяване, е четвъртото поколение сгъваеми смартфони на Samsung – Galaxy Z Fold4 и Z Flip4.

Първо – едно признание. Първоначално бях скептичен да използвам безжични слушалки, защото държах да имам кабел, създаваше ми някаква сигурност. Първите опити започнаха с Galaxy Buds Pro серията и – след известно време – се превърнаха в неотменим „помощник“ за моите аудио преживявания. Та този август е хубав и от тази гледна точка, защото Samsung представи и новите слушалки Galaxy Buds2 Pro.

Galaxy Z Fold4 и Galaxy Z Flip4 са двата нови модела, представени този месец, които на първо място впечатляват със своя многофункционален дизайн. Интересно е как един технологичен гигант наистина надскача собствената си предишна революционна стъпка и променя правилата на играта, защото двата нови смартфона правят точно това. Категорията на сгъваемите телефони е принципно радикално нова и макар исторически да е имало такива, този път ситуацията е коренно различна – от изисквания на потребители до технологични възможности. Изключително смела стъпка е това, което днес прави Samsung – не само пак прави крачка напред, но тя е в иновативна посока, недостижима за конкурентите. Да превърнеш един смел новаторски продукт в популярна линия масови устройства е нелека задача.

Ако погледнем към цифрите, компанията обяви по време на Unpacked събитието си, че за миналата година са продадени 10 милиона сгъваеми смартфона. Ако се върнем още година по-назад, това е трикратно повишаване на продажбите. Така се създава нова категория. Когато се върнете към 2020 и скочите към 2021, много рядко друг сегмент в пренаситения смартфон пазар ще отчете 300 процента ръст. Първоначалното съмнение в удобството на подобни устройства е преминало, консуматорите вече са убедени в предимствата им, виждат, че технологично развитието е много напреднало и сега са в очакване на адекватни и новаторски предложения, което Samsung прави.

Връщаме се към личните предпочитания, простете за егоистичния подход. Но – когато за първи път взех новия сгъваем Samsung в ръка, поисках мислено три неща. На първо място, по-дълъг живот на батерията. Това е инстинктивно усещане, защото дава известна доза сигурност, че мога пълноценно да използвам характеристиките му. На второ място, тъй като вече съм изследвал достатъчно добре функциите, исках да има повече възможности за персонализация, да го направя така, както аз искам. И трето, тъй като невинаги нося фотоапарат в себе си, камерата да бъде подобрена. Смартфон фотографията изживява истински подем, но не онази, масовата, говоря за професионалната. Въоръжен с много добра камера на един смартфон, наистина можеш да направиш чудеса. Очевидно се досещате, че новите сгъваеми смартфони на Samsung нямат проблем със задоволяване на тези изисквания. Появява се обаче четвърто, при това много важно. Galaxy Z Fold4 е абсолютен лидер в това – иде реч за т.нар. мултитаскинг функционалност. Изключителният сгъваем дисплей е гаранция за това. Удобството е – когато останете само с този телефон през уикенда или в почивното си време, или късно вечер, наистина може да свършите каквато работа изникне, без да имате нужда от преносим компютър в себе си. Удоволствието от бърза и интуитивна работа е несравнимо. Добавете към това и впечатляващия външен вид, за да забравите бързо за който и да било лаптоп. И двата нови сгъваеми телефона на Samsung са с рамки и панта от Armor Aluminum, както и наистина неповторимото Corning® Gorilla® Glass Victus®+ покритие на външния екран и задния панел.

За фокус днес избирам Galaxy Z Fold4 именно заради мултитаскинга. За мен това е ултимативният телефон, който съчетава всички изисквания за работа и забавление, без никакви компромиси. Знам, че вероятно думата „мултитаскинг“ ви звучи странно, когато говорим за смартфони, но нека ви обясня – навигацията между различните приложения и прозорци е интуитивна, благодарение на App Pair имаш възможност с едно докосване да стартираш до три приложения. Три приложения, един и същи екран. Като добавим и функцията Multi View, нещата се подреждат – отварям галерията със снимките, отварям имейл приложението, а в същото време и водя онлайн-чат. Процесорът е мощен и без никакви проблеми поддържа всички процеси. Изненадата за мен беше новият Taskbar, който визуално прилича на този на твоя компютър. Интересно е, че първоначално нямах навика да използвам S Pen, но новите възможности на този стилус дават пълна свобода да си водя бележки. Тъй като не мога да рисувам, не се възползвам от изключително прецизния щрих, но ми харесва да си водя бележки, докато водя видеоразговор например. Много е полезно.

Финално, външният вид. Този смартфон изглежда потресаващо добре. Представете си два смартфона, един до друг, но с теглото на един, с по-тънък корпус, с тънка и устойчива рамка, с качествени материали, част от програмата на Samsung за рециклиране и устойчивост, в цветове, които искате да имате веднага – графитено зелено, капучино и мистично черно. Моят избор е графитено зелено, а вашият?