Бъдещето на телевизията е тук. Запознайте се с гамата телевизори Neo QLED

Всъщност трябва да признаем, че има един технологичен подарък, който е за всички в дома. Ако смартфонът е персонален, ако таблетът може да се споделя, но все пак си остава също персонален, ако всички останали малки и големи джаджи в някакъв смисъл приоритетно се ползват от един или друг, то точно телевизорите са онези, които събират семейството около себе си. Точно телевизорите. Независимо дали боси с чаша лимонада и пуканки в ръка (ако навън е топло) или сгушени уютно в топлината на одеялото, семейството е заедно, приятелите също, а телевизорът е включен и всички са вперили поглед в него.

Сега е време да ви представим и бъдещето на телевизорите. То идва като част от иновациите Neo QLED, които предлагат съвършено ново ниво на качество на картината и звука. Като добавите към това и дизайна, получава се един съвършен триъгълник, остър, където трябва — защото новите технологии наистина се движат по ръба на най-модерното и проправят нови пътища. 

Да започнем обаче с картината — първото, което прави впечатление, когато пред вас има нов телевизор. Вероятно някои от вас помнят онази цветна графика за тестване на цветовете, която преди много-много години излизаше преди началото на телевизионната програма за настройка. Разбира се, сега годината е 2022 година, нещата коренно са се променили, но едно нещо остава категорично. Цветовете са душата на един телевизор. От тях започва и с тях свършва всичко. Те ни помагат да се потопим, насладим и усетим онзи тип забавление, съизмерим със съвършеното преживяване на живо. Тук не само, че цветовете са настроени така, както трябва, но и нещо повече — абсолютно всички нови модели на Samsung за тази година бяха официално сертифицирани от флагмана в цветовете, глобалният авторитет Pantone, с първия в света сертификат за дисплей “Pantone Validated”. Какво означава това и дали не е просто поредният стикер на кутията на телевизора? Съвсем не. Става дума, че въпросните QLED модели на Samsung имат изключителната способност да възпроизвеждат автентично над 2000 (точно така — две хиляди) цвята. Има и още — Pantone създаде насоки за пресъздаване на тона на кожата и те се състоят в добавени 110 нюанса, които телевизорите на Samsung също пресъздават без никакви затруднения.

Продължаваме с картината, това съвсем не е всичко. Гамата 2022 Neo QLED изненадва с процесора Neo Quantum и постиженията му в областта на картината, за които говорим. Не е изненада, когато става дума за Samsung, че въпросният процесор е снабден с Изкуствен интелект. Neural Quantum Processor е истински първенец, когато става дума за невероятни детайлни изображения, при това — много важна бележка — независимо от това какво гледате. Ако сте технически запознати, вероятно знаете, че това се постига с една невронна мрежа, която анализира данните и процесорът ги “разчита”. Този процесор, който е наличен в телевизора разполага с 20 невронни мрежи. Какво се случва? Подсилва се до неподозирани висоти буквално всеки визуален детайл от съдържанието.

В описанието ще откриете още нещо интересно, наречено Quantum Mini LED елементи — важно е да знаете за какво става дума, тъй като това е ключово за нивото на яркостта. Гамата 2022 Neo QLED предлага 14-битова градация с цел повече контрол на светлинния източник. Самата осветеност преди беше контролирана с 4096 степени, сега това се променя и увеличава цели четири пъти, за да достигне до контрол на осветеност в размер на 16384 степени.

Тук е мястото да скочим до върховия модел от новата серия телевизори Neo QLED, който в случая е QN900B. Това е 8K-телевизор, абсолютно неподражаем, и ако търсите върхово постижение в управлението на светлината, може да го откриете тук.

Когато говорим за цялата гама телевизори и преди да стигнем до дизайна и звука, важно е да се отбележи още една новост, наречена Shape Adaptive Light. Казано с прости думи, работата на процесора, за който говорихме, е така съвършена и адаптираща се, че непрекъснато анализира контури, форми и повърхности, като по този начин контролира и оптимизира яркостта. Резултатът? Категоричност и безапелационност във визуализирането на различните обекти, които се появяват на екрана. Когато говорим за яркост, важно е да отбележим, че Samsung са помислили и за автоматично регулиране на яркостта на екрана и тоновете чрез вграден светлинен сензор. Представям си телевизора в нашия офис: с различни прозорци, изложение на юг и север, почти непрекъснато светлината се мени, а телевизорът постепенно намалява количеството светлина и генерира по-топли тонове, което е направо феноменално. Комфортът за очите със сигурност ще е несравним.

Тъй като офисът ни е с няколко начупени форми и е трудно да бъде “превзет” от един източник на звук, би било много интересно да видим как телевизорите от новата серия на Samsung се справят звуково в такава среда. Оптимизациите тук са значителни. Системата, която работи безупречно, се нарича Object Tracking Sound и насочва звука, за да може през пространството да се предава оптимално звука, а в допълнение към това са и мощните високоговорители, които усилват звука според сцената и действието. За Dolby Atmos не искам и да отварям дума, там изживяването е впечатляващо. За SpaceFit Sound също — анализирането на обкръжаващата среда работи отлично, защото на база конкретното помещение звукът се калибрира до оптимални настройки.

Така, време е да стигнем, до външния вид. И буквално не знам откъде да започна. Вероятно помните емблематичния Infinity One Design на предишните модели от гамата Neo QLED. Там профилът беше тънък, а рамката Ultra Slim Frame. Какво е важно — тогава този дизайн беше само за телевизори от 8K серията, сега този впечатляващ дизайн е наличен и при премиум 4K модела QN95B. Конкретните параметри са тези — неповторимият Infinity One Design впечатлява с ултра тънък панел от неръждаема стомана с дебелина от 1.52 до 1.81 cm

Като част от екосистемата, тези телевизори Samsung наистина играят значителна роля в дома ни, днес тя е по-важна от всеки друг път. Нещо повече — те са естествен притегателен център на семейното време, на онази заедност и споделяне на изживяването, за която в Samsung работят усилено от години. Като пионери в търсенето на персонализирани визуални решения.

Гамата 2022 Samsung Neo QLED 8K включва три нови серии QN900, QN800 и QN700 и ще бъде налична в размери от 65” до 85”.