За първи път британска фирма осъществява 5G връзка през стратосферата

Базираната в Кеймбридж компания Stratospheric Platforms обяви “първото в света” предаване на 5G (мобилен широколентов достъп) от стратосферата на Земята, което на височина 13 километра успява да поддържа сигнала в продължение на 5 часа и да постигне широколентова скорост на изтегляне от 90Mbps към смартфон на земята.

Идеята за използване на автономни дронове или балони – известни също като високопланински платформи (High Altitude Platforms – HAP) – за предаване на мобилни броудбанд сигнали в отдалечени региони от стратосферата не е нещо ново (напр. проект Loon), въпреки че превръщането на подобни идеи в търговски приложим бизнес модел обикновено е много по-трудно.

В този случай Стратосферните платформи проведоха своите тестове заедно с базираната в Саудитска Арабия Комисия по комуникации и информационни технологии (CITC) във въздушното пространство над проекта “Червено море”, който представлява проект за възстановяване, насочен към туризма.

Самият експеримент осигури 5G сигнал на площ от 450 km2 и успя да постигне скорост на изтегляне от 90Mbps чрез 5G смартфон на земята. Съвместният екип осъществи тристранни видеоразговори между наземния тестови обект, мобилно устройство, управлявано от лодка, и контролен обект, разположен на 950 км.

По-нататъшните тестове на сушата и от хеликоптер показаха, че потребителят може да предава 4K видео към мобилен телефон със средно времезакъснение от 1ms (милисекунда). Тестовете за силата на сигнала, при които се използва 5G устройство, движещо се със скорост от 100 км/ч, доказаха пълна оперативна съвместимост с наземните станции и консистентни “пет бели чертички” в мобилния телефон.

iPhone 5G

Според проучването, тази “технология може да постигне скорости сравними с тези на наземните 5G мрежи, при това на значително по-ниска цена”. Със сигурност 90Mbps е разумно, но някои наземни 5G мрежи могат да достигнат гигабитови скорости, особено в по-високочестотните mmWave ленти. Накратко, доста трудно е да се направи сравнение с наземните мобилни инсталации, тъй като има много фактори, които трябва да се вземат в предвид.

За съжаление, изявлението не ни казва много за самата платформа или за използваните радиочестотни ленти, въпреки че уебсайтът на Stratospheric Platforms изглежда подсказва, че те използват автономен дрон с размах на крилете 60 метра, задвижван от горивна клетка с течен водород, а не от въздушен балон.

Като цяло това е интересна разработка, която обаче вероятно има по-голямо значение за други части на света, отколкото за самата Великобритания.