Приключи най-дългият 5G търг в историята, който успя да събере 566 млн. евро

На 29 октомври португалският национален регулатор ANACOM съобщи, че основната фаза на наддаване в дългоочаквания търг за 5G в страната е приключила 200 дни след старта ѝ, като е генерирала около 566 млн. евро.

Забавен заради пандемията COVID-19, търгът на няколко честотни сегмента беше стартиран от ANACOM през януари тази година, въпреки правните предизвикателства от страна на големите оператори, които твърдят, че правилата несправедливо облагодетелстват новите участници на пазара.

Регулаторният орган позволи на операторите да повишат офертите си само с 1% над конкурентните предложения, което доведе до продължителен процес на постепенни увеличения. Признавайки “много бавното развитие”, ANACOM промени правилото, изисквайки минимално увеличение от 3%, за да ускори процеса.

Наскоро ANACOM беше подложен на обстрел от самия министър-председател Антонио Коста, който заяви, че регулаторът е причинил “огромно забавяне” на напредъка на Португалия в областта на 5G.

Portugal 5G

Португалия и Литва са единствените две страни от ЕС, които все още не са започнали търговско внедряване на 5G технологията.

“Основната фаза на 5G търга… приключи днес след 1727 кръга, се казва в изявлението на ANACOM, като се добавя, че сега търгът ще продължи към следващата фаза за разпределяне на правата за ползване между операторите.

Преди да бъде взето окончателно решение от борда на директорите на ANACOM, ще се проведе “предварително изслушване на кандидатите и участниците в търга”, съобщи регулаторът.

Конкретните честоти бяха разпределени между шест участника в търга, включително португалските телекомуникационни компании NOS и MEO, които заедно обслужват почти всички мобилни клиенти в Португалия.

“Благодарение на придобития спектър ще гарантираме най-добрата 5G мрежа, което ще ни позволи да ускорим прехода на Португалия към по-дигитална държава”, заяви главният изпълнителен директор на NOS Мигел Алмейда.