Open RAN е готов за мейнстрийма, но интересът не е според очакванията

Open RAN технологията е гореща тема за телекомите, като е смятана за един от начините за по-бързо и ефикасно навлизане на 5G мрежите. Основната му цел е да бъде стандарт, който да позволява по-добра взаимосвързаност и съвместимост между хардуера и софтуера на различните производители.

Идеята е така телекомите да имат повече свобода да избират оборудване от различни компании и да не са зависими  или „заключени“ само от един производител. Затова и очакванията на привържениците на Open RAN са доста големи, тъй като според тях предимствата на стандарта са неоспорими.

Нова стъпка напред

В края на октомври т.г. O-RAN Alliance публикува нови спецификации за Open RAN с амбицията това да доведе до по-бързото популяризиране и навлизане на стандарта в т.нар. мейнстрийм. Асоциацията казва, че вече има 77 компании по света, които участват в проекта и правят продуктите си взаимосъвместими.

В новия комплект спецификации са засегнати девет конкретни елемента. Те засягат интелигентни контролери, модули за управление, спецификация за оркрестрация и управление на процеси, управление на инфраструктурата, O-Cloud нотификации и др. Обърнато е внимание и на сигурността на O-RAN. Подготвят се и още 39 допълнителни технически спецификации, които ще бъдат публикувани скоро.

Дни след това беше проведено и американското издание на Световния мобилен конгрес, което беше в Лос Анджелис. Там членове на O-RAN Alliance представиха 18 демонстрации на технологии, които използват стандарта. Parallel Wireless например представи софтуерна платформа, която е съвместима с всички поколения мобилни мрежи и позволява съвместна работа и интелигентно управление с висока степен на сигурност.

VMware пък показа проекта Telco Cloud Platfrom RAN, който е разработен заедно с Dell и Intel. Чрез тях се улеснява автоматизацията на мрежите чрез използването на Kubernetes. IS-Wireless представи нов софтуер за 5G Open RAN, чрез който да се управляват различни протоколи, които работят независимо и на различни платформи, включително O-DU VNF/CNF в Edge Cloud (COTS HW) и O-CU VNF в Core/Regional Cloud.

Целта на промените е да има още повече възможности за съвместимост между различните производители и да улесни създаването на софтуер и устройства. По време на MWC LA Рабих Дабуси от Rakuten Symphony обяви, че призовава телеком индустрията да „приеме O-RAN като единствения път напред“.

5G antenna
Голям шум, но има ли интерес

Макар да изглежда, че сред повечето водещи производители на оборудване има интерес и подкрепа за Open RAN, при телекомите сякаш няма толкова ентусиазъм. Онлайн изданието Lightreading отбелязва, че по време на конгреса в Лос Анджелис е имало представители на трите най-големи 5G мобилни оператора в САЩ – AT&T, T-Mobile и Verizon. Нито един от тях не е показал „какъвто и да е интерес“ към Open RAN.

Изданието припомня, че AT&T и Verizon бяха обявили, че ще внедрят Open RAN технологии в мрежите си през тази и следващата година. Същевременно обаче нито една от двете компании е давала каквато и да е информация за напредъка на тази инициатива и дали изобщо я прилагат.

Дабуси дава за пример други телекоми – Dish Network и Telefonica, които активно използват Open RAN технологии. Според него е въпрос на време и другите мобилни оператори да увеличат интереса си към Open RAN, когато видят ефекта от него при конкурентите си. Vodafone също подкрепя стандарта, като казва, че е важно да се направи правилната рамка още от самото начало. Компанията планира да внедри Open RAN в 2500 базови станции.

Телекомът обаче предупреждава, че има още работа по усъвършенстването на Open RAN. Сред тях е гарантиране на пълна взаимосъвместимост между оборудването на различни производители. От Parallel Wireless смятат, че се работи точно в тази посока и подкрепящите Open RAN искат да използват 5G, за да покажат предимствата на този подход.