Може ли 5G да помогне за постигане на целите от COP26

През този месец в Глазгоу се проведе 26-тата конференция на ООН за климатичните промени (COP26). На нея участваха представители на множество индустрии, включително и на телекомуникационната. Всички поеха ангажименти за постигането на определени цели за намаляване на вредните емисии, които генерират.

Великобритания например иска до 2035 г, да намали емисиите си с до 78%, а до 2050 г. да е въглеродно неутрална. Според някои това не е достатъчно амбициозна цел, а според други времето няма да стигне. Има и съгласия по някои неща: за да могат да се постигнат каквито и да е резултати, ще са нужни много усилия и нови технологии.

GSMA: Умните технологии са задължителни

Организацията GSMA публикува доклад, който предшества COP26 и обръща внимание на огромните ползи, които умните технологии могат да донесат за постигането на поставените цели.  GSMA казва, че светът дори може да не изпълни целите си, ако пренебрегне технологиите и не използва пълния им потенциал. Използването на умните технологии в различните сектори може да спомогне за 40% от намаляването на емисиите до 2050 г.

Оказва се обаче, че само 1% от заводите в момента използват свързани технологии. А ако такива разработки са по-разпространени, те могат да спестят 1.4 гигатона CO2 за девет години – толкова, колкото се генерират от 140 млн. автомобила. Докладът посочва, че умните технологии в транспортния сектор могат да спомогнат за намаляване на 65% от вредните емисии. Използването на умна инфраструктура и комбинирането ѝ с различни технологии за оптимизиране на маршрутите, електрически коли и т.н. може да спести вредни емисии колкото за 2.8 млрд. полета между Ню Йорк и Париж за девет години или 2.8 гигатона CO2.

Умни технологии могат да спестят още 2.2 гигатона за същия период, ако се използват за управление на климатизацията и отоплението на търговски и офис площи.  Цели 4 гигатона могат да се спестят при увеличаване на потреблението на соларна и вятърна енергия.

Ролята на 5G

Този бранш също има голямо влияние върху околната среда. Анализите около COP26 прогнозират, че секторът може да достигне 20% от глобалната консумация на енергия до 2030 г. Същевременно, до тогава светът като цяло трябва да намали с 45% нивата на парниковите газове спрямо 2010 г.

Мобилните мрежи от пето поколение (5G) може да имат решаваща роля за телекомуникационния сектор. Проучване на ABI Research обръща внимание на отражението на 5G върху корпоративните дейности. Автоматизираните заводи, които разчитат на 5G за инфраструктурата си например са 45% по-продуктивни от тези, които не използват новите мрежи. Това създава възможност за спестяването на 3800 теравата електричество и 1.2 гигатона СО2 до 2030 г.

Докладът отбелязва, че 5G консумира повече енергия спрямо 4G, заради спецификите на технологията. Когато обаче се сравни консумираната енергия спрямо 1Mbps капацитет, 5G е много по-енергоефективна технология. Следователно, колкото по-разпространени са 5G мрежите, толкова повече електричество може да се спести.

Анализът изчислява, че при сегашното разпространение на 5G мрежите могат да се спестят 290 000 теравата до 2030 г. А, ако 5G покритието стане наистина масово (съответно и потреблението), тогава могат да се спестят 900 000 теравата за същия период.

Следващата стъпка са и множеството допълнителни усилия, които полагат телекомите и производителите на оборудване. Те работят по множество методи и технологии, които още повече да оптимизират и намалят консумацията на електричество от 5G и прилежащата инфраструктура. Масовото използване на 5G  и общите усилия могат да помогнат за спестяването на общо 37 гигатона вредни емисии до 2030 г., казва Лео Гергс, един от главните анализатори на ABI Research.

Дигитални и зелени

Асоциацията Mobile UK също публикува свой доклад за критичната роля на 5G. Организацията казва, че чрез мобилните технологии може да се намалят загубите на храна с 50% до края на десетилетието. Годишните СО2 емисии в производството могат да се намалят с 2.6 мегатона чрез въвеждане на 5G в заводите. В земеделието може да се спести още 1 мегатон годишно с използването на дронове и сензори, които да подобрят и улеснят работата на фермерите.

Правят се и тестове за използването на 5G свързаност, която да осигурява възможности за мониторинг на вятърни турбини, сметосъбиране, рециклиране и др. Почти всеки аспект на производството и ежедневието може да бъде повлиян благоприятно от умните технологии и 5G, което да позволи оптимизирането на енергийната консумация в реално време дори и за обикновени домакинства.

Най-семплият пример е оптимизирането на домашното осветление. Ако човек използва енергийноефективно осветление и умни технологии, за да съчетае максимално добре нужната яркост спрямо консумацията и намали разхода на енергия с 40W, това не звучи много. Но когато се мултиплицира сред милиони хора или дори стотици милиони, това ще доведе до натрупването на значителни спестявания.

„Не може да сме зелени без да сме дигитални. Само 30% от световната икономика в момента е дигитализирана и трябва да свържем и останалите 70%, за да може светът да стане въглеродно неутрален. 5G и свързаните технологии ще играят критична роля в това и други индустрии да станат по-устойчиви. Телекомуникационната индустрия също трябва да намали своята консумация и да ускори използването на зелена енергия“, казва изпълнителният директор на Nokia Пека Лундмарк по време на COP26.

Всичко това ще е дълъг и сложен процес, свързан с големи инвестиции, но и значителен потенциал . Затова очакванията са, че това ще бъде сфера от голям интерес за инвеститорите, които ще мотивират ускоряването на разработките. Масовото им навлизане обаче ще е от решаващо значение, а за момента това се случва твърде бавно.