AT&T и Verizon ще забавят внедряването на 5G поради опасения за радиосмущения в самолетните системи

Двата най-големи американски телеком оператора, AT&T и Verizon, ще забавят внедряването на 5G в ключови честоти поради опасения, че може да се засегнат самолетните системи за безопасност.

Компаниите “ще направят допълнителна оценка на въздействието върху технологиите за авиационна безопасност”, заявиха в съвместно изявление Федералната комисия по комуникациите и Федералната авиационна администрация (FAA). Двата телекома потвърдиха, че ще забавят въвеждането на своите услуги с около месец – до 5 януари.

5G Airplanes

“Безопасността на полетите и технологичното лидерство са национални приоритети, а с днешното съобщение тези компании демонстрираха отдадеността си и към двете”, се отбелязва в изявлението на агенциите.

Съобщението идва, след като във вторник FAA издаде бюлетин до производителите на самолети и пилотите, предупреждавайки ги че може да се наложи да предприемат действия за справяне с потенциалните смущения от разпространението на 5G. От месеци авиационните групи предупреждават регулаторите, че внедряването на 5G може да се намеси в радиовисотомерите, които позволяват на пилотите да измерват колко високо е самолетът от земята.

Изявлението подчертава продължаващите спорове за радиочестотите, тъй като регулаторите се опитват да балансират между нуждите на текущите потребители и усилията на компаниите да въведат следващото поколение безжични технологии. Компаниите спират въвеждането на търговски услуги в т.нар. честотна лента С, която е от ключово значение, за да могат безжичните компании да предлагат по-високи скорости в по-широк обхват.

5G Worldwide

Представителката на AT&T Маргарет Боулс заяви в изявление, че забавянето е станало по искане на Министерството на транспорта и че компанията ще продължи да работи с регулаторните органи “добросъвестно”.

“Изключително важно е тези дискусии да се основават на научни данни”, каза Боулс. “Това е единственият вариант, който ще даде възможност на експертите и инженерите да преценят дали съществуват някакви основателни проблеми, свързани със съвместното съществуване.”

Говорителят на Verizon Ричард Йънг заяви, че компанията ще продължи да работи по внедряването на мрежово оборудване – “Напълно очакваме да разгърнем нашите 5G услуги в този спектър в началото на първото тримесечие на 2022 г.