Лондонското метро ще получи 4G и 5G покритие от 2024 г.

До края на 2024 г. във всички лондонски метра ще има мобилен интернет, след като английският правителствен орган “Транспорт за Лондон” подписа договор за следващите 20 години.

Ако някога сте били в Лондон, знаете, че английското метро е перфектния пример за “интернет пустиня”. Средно на 20 метра под земята, изградените тунели нямат никакво покритие, означавайки че вашите изтеглени игри, песни или старомодният вестник са единствените неща на разположение по време на пътуването. За разлика от Англия, и трите главни български оператора (A1, Vivacom и Telenor) предоставят 4G покритие в софийското метро. 

За щастие, това скоро ще се промени след като “Транспортът за Лондон” (TFL) подписа 20-годишен договор за въвеждане на 4G и 5G интернет в мрежата на столичното метро през следващите 3 години.

Тъй като 4G е налично само в източната част на линията Jubilee, кметът на Лондон Садик Хан обеща да го разшири в останалата част на града при повторното му избиране: ” Ще изпълня обещаното – в метрото ще има пълен достъп до интернет, като ключови станции в центъра като Оксфорд Съркъс и Юстън ще се възползват от него преди края на следващата година.”

BAI Communications спечели договора за предоставяне на инфраструктурата, необходима за осигуряване на достъп до интернет в подземните тунели, станциите и обществените зони, собственост на TfL.

Първоначално те ще започнат с най-натоварените пътни станции в Oxford Circus, Tottenham Court Road, Euston, Bank и Camden Town. Пълният достъп до интернет трябва да бъде осигурен на тези станции до края на тази година.

BAI вече поддържа интернет мрежи в някои от най-големите градове в света, включително Торонто, Ню Йорк и Хонконг.

Промените ще означават, че можете да проверявате актуализациите за пътуванията в реално време чрез социалните медии и приложенията на TfL, както и да разглеждате любимите си сайтове.

За целите на проекта ще бъдат инсталирани кабели и проводници с дължина 2000 километра, някои от които вече са монтирани по линиите Jubilee, Victoria и Northern, което предполага, че тези линии първи ще се възползват от допълнителната свързаност.

Допълнителната свързаност би трябвало да направи Лондон и метрото му по-безопасни, тъй като съществуващата система за спешна помощ “Airwave” ще бъде заменена с “Модерната мрежа за спешна помощ” (ESN),  която е одобрена от Министерството на вътрешните работи.

ESN ще предава бързо, безопасно и сигурно гласови съобщения, видеа и данни в 4G мрежата, предоставяйки незабавен достъп до животоспасяващи данни, изображения и информация на службите за бързо реагиране в извънредни ситуации.