Евтините 5G смартфони ще са по-добри от всякога благодарение на новите чипове на Qualcomm

  • Новите процесори се стремят да подобрят свързаността и производителността

Qualcomm дебютира с четири нови мобилни микрочипа Snapdragon, за да разшири списъка си с телефони, поддържащи 4G и 5G, в различни бюджетни диапазони – от ултра-евтините до най-високия среден клас. В момента има огромен пазар за най-добрите евтини телефони и телефони от среден клас, които са насочени към потребителите, които не се нуждаят от най-новия флагман, а които ценят достъпността и практичността над всичко останало.

Точката, в която тези две области се сливат, е областта в която Qualcomm съсредоточава производствените си интереси. Чиповете Snapdragon 778G Plus 5G, 695 5G, 480 Plus 5G и 680 4G вече са налични и Qualcomm твърди, че новите процесори ще осигурят повишена производителност за следващото поколение среден клас смартфони.

Нека да уточним: нито един от тези най-нови чипове няма за цел да открадне короната от Snapdragon 888 Plus, който продължава да властва като най-мощния мобилен чип на Qualcomm. Вместо това, новите чипове ще помогнат да се намали напрежението, което се стоварва върху производителите в условията на непрестанния недостиг на чипове.

И четирите нови чипа разполагат с двигатели за изкуствен интелект и сензорни хъбове, които произлизат от серията Snapdragon 8. Qualcomm очаква, че чиповете ще дадат на производителите повече възможности да отговорят на безпрецедентното търсене на смартфони.

4 New Snapdragon Chips

По същия начин чиповете с 5G функционалност ще представляват ключова част от стратегията на Qualcomm за Snapdragon, а именно чрез стимулиране на приемането на 5G сред клиентите. В крайна сметка 5G се разраства навсякъде, а смартфоните от среден клас се очаква да бъдат основният двигател за ускоряване на приемането на 5G устройства – особено в развиващите се региони през 2022 г.”, според Дипу Джон, отдел “Продажби и Дистрибуция” за Qualcomm.

Snapdragon 778G Plus е усъвършенстваната версия на Snapdragon 778G, която се намира в устройства като Xiaomi 11T, и ще осигури повишена производителност на централния процесор (CPU) и графичния процесор (GPU) (разликата между двете можете да видите тук). Отделно от това чипът от среден клас Snapdragon 695 5G също ше бъде с подсилен графичен процесор, който дава възможност за 120fps FHD+ (Full HD) видеоигри в 5G мрежа.

Тъй като пазарът на 5G продължава да се разширява, увеличеното портфолио на Qualcomm трябва да гарантира, че клиентите няма да се сблъскат с допълнителни борсови проблеми, като се очаква потребителите да похарчат средно $80 долара повече за следващия си смартфон. Според Qualcomm 5G вече е достъпно за “над 3.5 милиарда души по света, което подчертава необходимостта от повече хардуерни опции” – според компанията, новата им стратегия трябва да подпомогне именно на това.