Време е за Galaxy Watch4 и Galaxy Watch4 Classic


Истината е една: новите смарт часовници на Samsung са отново най-добрия Android на пазара

Ако по дрехите посрещат и по ума изпращат, новите “умни” часовници на Samsung няма да имат никакъв проблем. Новото поколение изглежда повече от добре и в същото време е няколко пъти по-смарт от предшествениците си. Нещо повече — Galaxy Watch4 и Galaxy Watch4 Classic са първите смарт часовници на Samsung, които са снабдени с новата операционна система Wear OS Powered by Samsung, която е плод на иновативни съвместни усилия на Samsung и Google. Добавете към това и интуитивния потребителски интерфейс One UI Watch, както и по-високата хардуерна производителност, за да разберете, че сега е времето да поговорим за новите носими устройства на Samsung.

Едно от отличните визуални предимства на новата серия е усещането е за нещо познато, ала в същото време това е нов продукт. Цялостната им визия е по-софистицирана и елегантна, а веднъж стартирани, тези устройства носят впечатление едновременно за прагматичност и прецизност. В Galaxy Watch4 и Galaxy Watch4 Classic е интегриран уникалният „3 в 1“ сензор на Samsung — BioActive, който е знаичтелно по-малък и с по-компактен дизайн. Ще кажете — в един сензор дизайнът не е важен, но това съвсем не е така. Новият BioActive отчита далеч по-прецизно резултатите заради своя дизайн, тъй като новата концепция позволява да използва единен чип, който измерва акуратно три стойности, важни за здравословното състояние — оптично измерване на сърдечния ритъм, отчитане на електрическата активност на сърцето и биоелектрически импедансов анализ.

Какво получават реално потребителите с наличието на този иновативен BioActive сензор? Това е наличната възможност да следят кръвното си налягане, да открият нередности в артериалните фибрилации на сърдечния си ритъм, да измерят нивото на кислород в кръвта си. И още нещо, което се предлага за първи път — потребителите могат да изчислят телесния си състав. Конкретно този нов инструмент дава по-задълбочен поглед върху общото зравословно състояние, визуализирайки ключови стойности като скелетна мускулна маса, активност на метаболизма, нивото на вода в организма и процента телесни мазнини.

Тук има още нещо ключово –  сензорът обхваща 2400 точки за 15 секунди, набавя необходимата информация и е готов с набор от данни. По този начин получавате биоелектрически импедансов анализ само с два пръста. Когато сте на хранителен режим или просто се стараете да живеете по-здравословно, то този сензор измерва състава на тялото ви в реално време, за да ви информира за напредъка.

Позволих си да ви затрупам с медицинска терминология съвсем умишлено. Вероятно всеки ще си каже, че говоря за 15 секунди, а измерване от подобрен вид става трудно и отнема много повече време. Не, съвсем не е така. Биоелектрическият импедансов анализ например става изключително лесно. Три стъпки — трябва да преместите часовника си по-нагоре от обичайното положение на китката си; след това да докоснете сензорите с показалеца и средния пръст и накрая да повдигнете ръцете си, така че да не са допряни до тялото ви. Да, готово!

Готово, но къде са резултатите? Резултатите автоматично и мигновено се появяват и на часовника ви, и на телефона ви. Това е екосистемата Samsung, тя работи безупречно.

Напоследък много се говори за съня. Всъщност „напоследък“ е разтегливо понятие, защото с бума на социалните мрежи, тази тема изведнъж се появи отново. И без нашата пристрастеност към дигиталните екрани, тази тема си остава важна. Във връзка с това Samsung подобри и тази функция в Galaxy Watch4 и Galaxy Watch4 Classic. Смарт часовниците вече могат да генерират цялостна картина на съня с множество детайли като например проследяване на хъркането или измерване нивото на кислород в кръвта. Но това не е всичко! След като смартчасовникът направи анализ, генерира съвети за подобряване качеството на съня ви, базирани на получения анализ.

Да се върнем към началото и чисто новата операционна система. Galaxy Watch4 и Galaxy Watch4 Classic са първите устройства с операционната система Wear OS Powered by Samsung, разработена съвместно от Samsung и Google. Освен важните детайли, възможни благодарение на новоия софтуер, партньорството с Google дава възможност и да се използват популярни приложения на Google като Google Maps, Google Pay, Google Voice Assistant както и любими услуги на потребителите на Samsung  като SmartThings и Bixby. Първото нещо, което тествах, е Google Maps — тук от ключово значение е актуализираният компас, който улеснява в пъти изследването на непознати райони. Приложенията, които може да ползвате, са повече и са разработени отлично. Разбира се, тук пропуснах да кажа, че винаги се забавлявам с хора в чужбина, които ползват Google Maps и държат телефон в ръка. Съгласете се, че не е удобно. Със смартчасовник на Samsung е по-лесно, по-комфортно и по-интуитивно.

Но нека да не описвам повече, важно е да го видите и тествате на живо. Той наистина впечатлява с хардуерни подобрения, по-голям дисплей и разширена вътрешна памет. Устройствата от серията Galaxy Watch4 са първите такива с 5nm процесор, който е с 20% по-бърз в сравнение с моделите досега. Графичният процесор е 10 пъти по-бърз от предишното поколение, а RAM паметта е по-голяма. И това се усеща при всяка операция.