Как 5G предизвиква еволюция в здравеопазването

Преди две години ASSERT Centre, Университетът в Корк, Ирландия и Vodafone си партнираха, за да създадат първия свързан тренировъчен център за телемедицина и медицинска роботика в света. Беше създаден, за да може в реална среда да се проучат всички възможности, които има пред медицината, за да се възползва напълно от 5G.

Професор Бари О’Райли, специалист акушер-гинеколог, е страстен привърженик на интеграцията на новите дигитални технологии в медицината. Той непрекъснато се занимава с убеждаване на медицинския мениджмънт колко важно е това, убеждавайки всички че коронавирус пандемията е катализатор за промяна и нов начин на работа: “Налице е дългогодишно нежелание на здравните специалисти да възприемат дигиталните технологии и да променят традиционното клинично управление, особено ако това е стандартна практика за дълго време. Пандемията ни постави в положение, в което всички трябваше да мислим по различен начин.”

В началото на пандемията здравните работници бяха сред най-засегнатите и изложени на риск от вируса. През януари 2021 г., когато Ирландия преживява третата си вълна се оказва, че 65% от пациентите с Covid-19 са хванали вируса в болница. За да предпазят своите отделения, Бари и колегите му работят с местна компания за разработка на софтуер (8 West), за да разработят система за ранно предупреждение Covid-19 (CREW), която използва носими устройства за наблюдение на температурата, сърдечната честота и други параметри, които би означавало, че потребителят се чувства зле и трябва да се самоизолира.

Това беше малка, но полезна стъпка в ограничаването на разпространението на инфекцията, особено когато редовното изследване на Covid-19 не беше толкова лесно достъпно, както e днес. Бари и екипът му вече прилагат научените поуки от това към други сценарии, където може да бъде по-полезно мониторингът на пациентите да се извършва от разстояние, вместо тези пациенти да посещават препълнени чакални.

Бари винаги е проявявал интерес към начина, по който роботиката може да се използва за подобряване на безопасността и успеваемостта на хирургичните процедури. През 2007 г. Бари става първият хирург на Британските острови, който използва робот за провеждане на хистеректомия. Сега в центъра ASSERT той проучва как 5G може да подобри роботизираната хирургия, като позволява да се провежда дистанционно, премахвайки забавянето между конзолата за хирург и хирургическите инструменти (т.е. между хирурзите и техните пациенти).

Това би могло да отвори нови възможности за здравния сектор, давайки възможност на пациентите по целия свят да получат достъп до медицинска експертиза, която може да не им е достъпна в момента.