Как 5G може да помогне на индустрията за дронове

Индустрията за дронове се радва на растящ интерес, като безпилотните летателни апарати намират все повече приложения и бизнес възможности. Технологиите за дронове тепърва ще се развиват и ще се нуждаят от модерна инфраструктура. Масовото навлизане на дронове в множество сфери и райони ще изисква сигурна комуникация в бързи мрежи.

Естествено, мобилните мрежи от пето поколение (5G) могат да имат важна роля и в тази индустрия. „Броят на дроновете ще продължава да расте и има спешна необходимост от безопасното им интегриране във въздушното пространство на света редом с останалата авиация“, казва изпълнителният директор на корпоративния отдел на телекома BT пред 5G Radar.

Амбициозно начало

Компанията работи по проект, който да „ускори навлизането на напълно автоматизирани дронове в неограничените зони на британското въздушно пространство по безопасен и отговорен начин“. Project XCelerate се разработва заедно с няколко британски стартиращи компании и Altitude Angel. Той е част и от по-голямата инициатива Future Flight Challenge, която цели да направи първият комерсиален въздушен коридор за дронове във Великобритания.

Проектът започва с коридор с дължина 8 км., като ще е с цел да тества технологии да демонстрира, че дроновете ще могат да летят редом с останалата авиация, без да създават проблеми. Задача на 5G мрежата в случая ще е да осигури стабилна, сигурна и надеждна инфраструктура, в която дроновете да са свързани постоянно и да обменят нужната информация за позициониране, препятствия, условия на летене, избягване на сблъсъци и др.

Vodafone и Sapcorda също имат проект, който иска да подобри дистанционното проследяване на дронове и превозни средства. Точността на системата е в рамките на 3 см до 10 см. Тя изчислява дори кривата на Земята, атмосферното влияние и други фактори, за да гарантира прецизност във всеки един момент. И тук 5G мрежата осигурява нужната бърза връзка и ниско времезакъснение, за да може системата да работи добре.

Умното бъдеще

Интересът към технологии за дронове далеч не приключва с тези разработки. Наскоро Qualcomm обяви новия си проект Flight RB5 5G. Това е платформа, която комбинира 5G и изкуствен интелект за управление на дронове. Тя съчетава в себе си компютърно зрение, обработка на данни, анализи и високоскоростна мрежа за комуникации.

Платформата поддържа едновременната работа на до 7 камери едновременно на един дрон, за да заснема средата и условията около дрона. След това информацията се обработва от изкуствения интелект на платформата и взима предвид множество детайли, включително разстояние, „дълбочина“ на кадъра, разпознаване на обекти и др. Дроновете ще могат да имат 4K или дори 8K камери със стабилизация и дигитално увеличение. Данните ще се използват за автономно управление на дрона, взимане на решения в зависимост от ситуацията, които включват планиране на траектория, заобикаляне на обекти, предотвратяване на сблъсък и др. Всичко това се преценява от алгоритъма, който ще има задача през цялото време да осигурява и плавен полет, за да няма риск за товара.

Разработката на Qualcomm ще може да използва както 5G мрежи, така и Wi-Fi 6. Чрез бързата връзка се осигурява постоянен поток на данни до и от дрона, които могат да се използват както от изкуствения интелект, така и от пилот от разстояние с предаване на видео в реално време. Данните са криптирани и защитени от вмешателство.

Множество ползи

Технологията е създадена и за конкретни цели. Qualcomm казва, че една от ползите ще е използването на дронове при бедствия, например горски пожари. Те ще могат да обследват района, да помагат да предвиждането на разпространението на пожарите, намирането на проходими пътища и др. Пожарникарите ще могат в реално време да наблюдават случващото се, както и да получават допълнителни данни и анализи от сензори в дроновете.

Платформата може да се използва и в развлекателната индустрия. Чрез дронове могат да се заснемат динамични сцени за филми и предавания, да се улесни процесът на снимане с висококачествени камери и адаптиране на кадрите и позициите на  обектите в реално време.

Чрез дронове може да се подобри картографирането на райони, както и наблюдението и поддръжката на инфраструктура, телекомуникационно оборудване, газопроводи, земеделски земи и др. Всичко това е предвидено в Qualcomm Flight.

Общото между различните приложения на технологията ще е 5G. Новите мобилни мрежи ще позволят дроновете да се справят автономно с тези задачи, да се адаптират в реално време към ситуацията и да предават данните за обработка бързо и сигурно, казва Qualcomm.