Защо 5G е генератор на технологичната промяна в медицината

Без съмнение през последното десетилетие се случиха неща, които ускориха технологичното развитие на здравеопазването – от една страна иновативни процеси като Obamacare в Съединените щати, приватизацията на големи здравни системи в развитите страни и навлизането на частни капитали в болниците, са фактор за това. Носимите смарт устройства и телемедицината започнаха да се утвърждават като решение при лечение на възрастни хора или хора в отдалечени локации. Ковид-епидемията окончателно затвърди необходимостта от бързи иновации в здравеопазването.

В скорошен доклад на световната компания за анализи GlobalData става ясно, че всъщност точно здравеопазването ще се развие изключително бързо в технологично отношение, заради прилагането на 5G технологията в сектора, както и възможностите, които дават високите скорости на мрежата. От една страна – за ефективна работа и управление на процесите в болниците, за подобряване на комуникацията и от друга – за споделяне на данни в реално време между различни отдели, медицински специалисти, болници. Технически погледнато, напредъкът ще е огромен, казва доклада – ниската латентност на 5G мрежата и повишената сигурност, създава нови възможности за развитие. Тези възможности, казват GlobalData в доклада си, ще бъдат фундаментални за развитие на иновативни технологии в здравеопазването като операции от разстояние, роботизирани операции и въвеждането на добавена реалност.

Освен прецизиране на действията на хирурзите, възможността за работа с огромни масиви данни и взимане на решения от разстояние, добавената реалност създава нов тип технологични иновации – през очила лекарят може да вижда наложена компютърна товография върху пациента. Също така добавената реалност, с помощта на 5G, може да се използва ефективно при обучение на млади лекари. На практика, добавената реалност интегрира цифрова информация в реалната среда. По този начин се добавя още един изключително ефективен подход за лечение и обучение по медицина. Усъвършенстването на образните технологии е революционно при някои хирургически практики.

Добавете към това и роботизираната хирургия, казват в доклада на GlobalData, за да разберете защо 5G е гигантска технологична стъпка напред за медицината. 5G-екипираните хирургически роботи наистина спомагат да премахване на всички типични за човека трептения, неточности или грешки. Очаква се, че глобалният пазар на роботи, които се използват в медицината, ще достигне 275 милиарда долара през 2025 година. А това е само след четири години.